Wat is de eigen bijdrage bij het aanpassen van woningen?

Geplaatst op 3 februari 2021

Soms kan het gebeuren dat er een woningaanpassing nodig is in het huis waarin u woont, vanwege bijvoorbeeld een handicap of ziekte. Voor dit soort aanpassingen zijn er een aantal verschillende vergoedingsregelingen mogelijk, die ervoor zorgen dat een woningaanpassing betaalbaar en mogelijk is voor iedereen die het nodig heeft. Naast de vergoedingsregelingen wordt er wel een eigen bijdrage verwacht bij het aanpassen van een woning. In dit artikel leggen we u daar alles over uit.

Het proces van een woningaanpassing

Wanneer er sprake is van een woningaanpassing, gaat dit altijd in samenspraak met de gemeente waar u woont. Er zijn een aantal vergoedingsregelingen mogelijk, namelijk de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz) en de zorgverzekeringswet. Wanneer is besloten dat de woningaanpassing wordt uitgevoerd, wordt dit gedaan door de gemeente of een leverancier. Vervolgens worden uw gegevens doorgegeven aan het CAK, waarmee de eigen bijdrage wordt vastgesteld. Het CAK is een publieke dienstverlener die namens de overheid bepaalde regelingen uitvoert. De eigen bijdrage wordt aan u bekend gemaakt middels een speciale brief (de “beschikking”). Daarin staat precies hoeveel u maandelijks moet gaan betalen.

Vergoeding

De vergoeding voor de woningaanpassing wordt uiteraard alleen maar toegekend als de gemeente ervan overtuigd is dat de aanpassing echt noodzakelijk is. U kunt met de aanpassing bijvoorbeeld langer zelfstandig thuis wonen. De noodzaak wordt bepaald middels een speciaal gesprek, waarbij u thuis wordt bezocht door een gespecialiseerde consulent. Het is verstandig om uzelf goed op dit gesprek voor te bereiden, omdat de consulent goedkopere oplossingen kan voorstellen en u zelfs kan voorleggen of verhuizen niet verstandiger is. Zorg er daarom voor dat u goed bent voorbereid en dat u de noodzaak van de aanpassing kunt motiveren.

Hoogte van de eigen bijdrage

De eigen bijdrage is het bedrag dat u zelf maandelijks gaat betalen voor de woningaanpassing aan het CAK. De hoogte van de eigen bijdrage wordt onder andere bepaald door de regeling die getroffen is. Wordt de aanpassing gedaan via de Wmo, dan betaalt u een eigen bijdrage van maximaal € 19,00 per maand. Dit is onafhankelijk van uw inkomen, vermogen en de hoeveelheid hulp en/of ondersteuning. De aanpassing kan ook gedaan worden via de Wlz. Dan wordt de eigen bijdrage wel berekend aan de hand van uw inkomen, het vermogen en de indicatie en samenstelling van uw huishouden. Afhankelijk van uw situatie kan de eigen bijdrage dan hoog of laag zijn.

Hulp nodig bij het aanpassen van uw woning?

Het aanpassen van een woning moet zorgvuldig gebeuren, met oog voor u en de zorg die u nodig heeft. Wij helpen u graag bij het aanpassen van uw woning zodat u thuis nog steeds op een prettige manier kunt wonen. Bent u op zoek naar passend advies? Neem dan zeker contact met ons op. Wij helpen u graag!

Nuttige links bij dit artikel

Website Rijksoverheid
Op deze pagina van de Rijksoverheid vindt u meer en actuele informatie over de eigen bijdrage voor woningaanpassing en de WMO.

Particulieren

Op onze pagina voor particulieren leest u wat wij voor u kunnen betekenen. Wij leveren producten om de toegankelijkheid rond, tot en in uw huis te verbeteren. Daarnaast leveren wij diverse fysieke hulpmiddelen en oplossingen voor de berging van scootmobielen. U vindt hier uiteraard alle producten die wij u kunnen leveren voor woningaanpassing. Ook leest u over de mogelijkheden om een beroep te doen op de WMO.

Scroll naar boven