Zo maakt u een badkamer senioren-proof

12 mei 2021

We worden allemaal ouder. Dat betekent dat we op een gegeven moment minder mobiel zijn en bepaalde woningaanpassingen nodig hebben als we thuis blijven wonen. Want in ons eigen huis of appartement wonen, dat doen we natuurlijk het liefst zo lang mogelijk. Het kan zijn dat er dan een traplift moet worden geplaatst, dat u een afstelbaar bed nodig heeft, of dat uw badkamer senioren-proof gemaakt moet worden, om vallen en uitglijden te voorkomen. Zo doet u dit eenvoudig.

Het bad behouden

Een bad in- en uitstappen wordt met de jaren steeds lastiger. Een ligbad kan dan aangepast worden om comfort en veiligheid te garanderen, zodat u lekker kunt blijven badderen. Vervang uw bad bijvoorbeeld door een instap- of inloopbad met een deurtje, wat in- en uitstappen vergemakkelijkt, of plaats naast uw huidige ligbad een badlift. Een andere optie is het gebruik van een badstoel of krukje.

Van ligbad of douchecabine naar inloopdouche

Bent u niet zo’n badderaar, dan kunt u het bad volledig vervangen door een inloopdouche. Zorg voor een douchebak met een zo laag mogelijke instap, of voor een bak die volledig in de vloer verwerkt is. Angst om te struikelen is dan verleden tijd. Beschikt u al over een douche, maar is het er één met deuren, verwijder deze dan en maak er een inloopdouche van. De scheidingswand dient van veiligheidsglas te zijn, om een eventuele valpartij veilig op te kunnen vangen.

Inloopdouche

Veilig in de douche

Bij een bestaande douche met gladde vloertegels is de kans op uitglijden groot. Deze tegels kunnen worden voorzien van een antislipmat, -laagje of speciale stickers, of vervang ze volledig door antisliptegels. Als u moeite heeft met staan, kunt u gebruikmaken van hulpmiddelen zoals een douchestoel of uitklapzitje. Ook doet u er goed aan handgrepen te laten monteren, die ondersteuning bieden. Deze bestaan in kunststof uitvoeringen die te verplaatsen zijn, zodat er niet geboord hoeft te worden.

Verhoogd toilet

Uw toilet kan verhoogd worden of vervangen door een nieuw model. Ook hier is het plaatsen van wandbeugels een must. Zo kunt u zich altijd ergens aan vasthouden als u wilt gaan zitten of opstaan.

Wilt u meer weten over het seniorenbestendig maken van uw badkamer, of wilt u meer informatie over de hulpmiddelen die wij kunnen leveren? Wij denken graag met u mee en bieden oplossingen op maat. Voor vragen of advies kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht