De handigste woningaanpassingen voor rolstoelgebruikers

26 oktober 2016

Als u mobiel bent, denkt u waarschijnlijk niet na over de gevolgen die zouden optreden wanneer u in een rolstoel belandt. Daar wordt u pas mee geconfronteerd op het moment dat u (of uw partner of één van uw huisgenoten) in een rolstoel terecht komt. Vaak is dan het uitgangspunt om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven en zo min mogelijk om hulp van buitenaf te hoeven vragen. Maar welke woningaanpassingen zijn er nodig voor een rolstoelvriendelijke leefruimte en wat zijn daar de kosten van? U leest het hier.

Drempelaanpassingen in een huis

Om met een rolstoel een woning te kunnen betreden, dienen er in de meeste gevallen hoogteverschillen bij de ingang overbrugd te worden. Ook binnen in huis kunnen kleine verschillen een belemmering zijn. Drempels mogen dan een functie hebben (ze houden tocht en water buiten), maar kunnen op z’n zachtst gezegd wel in de weg zitten als u in een rolstoel zit. Ze weghalen wordt niet aangeraden, er zijn dan ook genoeg andere oplossingen.

Het obstakel van een drempel is relatief eenvoudig te verhelpen met drempelaanpassingen, zoals een drempeloprit. Hethoogteverschil mag dan niet meer dan 15 centimeter zijn. U kunt in dit geval werken met de rubberen scheg of de plakscheg. Scheggen overbruggen obstakels van enkele centimeters, zijn door hun materiaal slijtvast en onderhoudsvrij en zorgen voor voldoende stroefheid bij nat en droog weer. Oprijplaten voor rolstoelen en traanplaten worden toegepast als de hoogte die overbrugd moet worden 3 tot 100 centimeter is. Deze oplossingen zijn volledig op maat te maken en zijn uiteraard stabiel en veilig. Bovendien is dit materiaal geschikt om buiten te gebruiken en te plaatsen op ongelijk straatwerk.

oprijplaat scootmobiel

Overbruggen van hoogteverschillen in een flat

Ook als u in een flat woont, kunt u tegen hoogteverschillen aan lopen. Om prettig en zelfstandig te kunnen blijven wonen in uw appartement, is het dan nodig om uw woning te ‘opplussen’. Het opplussen bevordert de toegankelijkheid, veiligheid en comfort van een woning of een complex. Bij de entree van het flatgebouw of appartementencomplex is het vaak mogelijk om te werken met de eerder genoemde drempelaanpassingen. Dat geldt ook voor de eigen voordeur. In een flat zijn de hoogteverschillen echter vaak groter of lastig aan te pakken met een drempelaanpassing.

De opstap naar het balkon is ook vaak te groot voor minder mobiele bewoners. Een balkon- of galerijverhoging zorgt ervoor dat het gehele vloeroppervlak omhoog wordt gebracht, waarmee alle hoogteverschillen in één keer worden weggenomen. Zo zijn uw woning en uw balkon goed toegankelijk voor mensen met een rolstoel of rollator. Q-netics beschikt over diverse materialen en kleuren om vloeren te verhogen, zodat er altijd een passende uitstraling kan worden gecreëerd. Kiest u wel voor een drempeloprit op een galerij, dan kan er ook een balustradeverhoging gemonteerd worden, zodat de veiligheid te allen tijde kan worden gegarandeerd.

galerijverhogingen

Overige aanpassingen in uw woning

Vaak is het nodig ook andere voorzieningen in huis aan te brengen. U kunt daarbij denken aan een aangepast toilet of een traplift. Voor deze bouwkundige adaptaties en eenvoudigere aanpassingen bent u bij Q-netics aan het juiste adres. Zo biedt het plaatsen van beugels ook wat extra zelfstandigheid. Een wandbeugel in de douche of het toilet helpt bij het gaan zitten of opstaan als u verminderd mobiel bent, een kozijnbeugel geeft u houvast bij het betreden van uw woning, en de montage van een trapspilbeugel kan soms extremere aanpassingen van de trap (zoals het plaatsen van een traplift) voorkomen. De beugels fungeren als extra steunpunt en zijn eenvoudig te bevestigen.

Aanpassingen per ruimte

Elke kamer is weer anders; een badkamer heeft weer andere aanpassingen nodig dan een keuken. In de badkamer kunt u denken aan adaptaties zoals een badlift of instapbad, een douche met douchestoel, een antislipvloer en wand-, toilet- en wastafelbeugels. In het toilet wilt u zich zoveel mogelijk zelfstandig redden, maar is van het toilet opstaan vaak lastig. Dat kan worden opgelost met een verhoogde toiletpot of een losse toiletverhoger, en ook een wandbeugel zou wel eens van pas kunnen komen.

In een woonkamer kunt u een pakpaal en beugels laten aanbrengen, zorgen voor elektrische deuropeners of een afstandsbediening voor de deur. Voor de keuken kunt u denken aan een werkblad waar u onder kunt rijden zodat u er vanuit uw rolstoel goed bij kunt, aan een mengkraan met één hendel die u gemakkelijk kunt bedienen, en ook weer aan een antislipvloer. De slaapkamer zou u naar de begane grond kunnen verhuizen, als u momenteel op de tweede verdieping slaapt. En anders kunt u uiteraard een traplift gebruiken om u naar boven en beneden te verplaatsen. Een bedbeugel kan u helpen bij het opstaan.

Woningaanpasasingen zoals een pakpaal

Wat kost dat?

Als u genoodzaakt bent om gebruik te maken van een rolstoel vanwege een handicap of ziekte, is dat al ingrijpend genoeg. Het leven met een beperking vergt aanpassingen, die ook bij u thuis nodig zijn. De kosten die daarmee gepaard gaan lopen sterk uiteen en zijn afhankelijk van de benodigde aanpassingen.

Er bestaan drie vergoedingsregelingen waarvan u eventueel gebruik kunt maken: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz) en de zorgverzekeringswet. Via de Wmo kunt u eventueel een vergoeding krijgen voor een oprijplaat of een trap- of rolstoellift. U dient een aanvraag in bij het Wmo-loket van uw gemeente, maar houd rekening met de voorwaarden. Mensen met een Wlz-indicatie moeten voor woningaanpassingen ook bij de gemeente aankloppen. Sommige aanpassingen worden vergoed door uw zorgverzekering (denk aan technische hulpmiddelen om lichten, ramen en deuren te bedienen, of een lichtflitsbel).

Advies op maat

Wilt u meer informatie over onze drempelaanpassingen? Of passend advies over uw situatie? Wij staan u graag te woord. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier, per e-mail of telefoon.

Deel dit bericht