Woningaanpassingen voor rolstoelgebruikers, wat kost dat?

08 februari 2018

Als u mobiel bent denkt u waarschijnlijk niet na over de gevolgen voor uw woning als u in een rolstoel belandt. Hartstikke logisch want waarom zou u daar bij stil staan. Op het moment dat u, uw partner of één van uw huisgenoten in een rolstoel terecht komt, wordt u daar mee geconfronteerd. Vaak is het uitgangspunt dat u zo lang mogelijk zelfstandig wilt blijven. Zodat u niet bij ieder wissewasje om hulp moet vragen. Maar welke woningaanpassingen komen daar bij kijken en wat zijn de kosten?

Drempelaanpassingen woning

De toegang tot een huis betekent in de meeste gevallen dat de hoogteverschillen overbrugd moeten worden. Ook in huis kunnen kleine hoogteverschillen een belemmering zijn. Als het inderdaad een drempel betreft dan kan dit opgelost worden met relatief eenvoudige drempelaanpassingen zoals een drempeloprit. Het hoogteverschil moet dan niet meer dan 15 centimeter zijn. U kunt dan werken met de rubberen scheg of de plakscheg. Oprijplaten voor rolstoelen en traanplaten worden toegepast als de hoogte die overbrugd moet worden 3 tot 100 centimeter is. Deze oplossingen zijn volledig op maat te maken, veilig en onderhoudsvrij. Bovendien is dit materiaal geschikt om buiten te gebruiken en te plaatsen op ongelijk straatwerk.

Overbruggen hoogteverschillen flat

Als u in een flat woont loopt u ook tegen hoogteverschillen aan. Om prettig en zelfstandig te kunnen blijven wonen in uw huis, is opplussen van uw woning nodig. Het opplussen bevordert de toegankelijkheid, veiligheid en comfort van een woning of een complex. Bij de entree van het flatgebouw of appartementencomplex is vaak mogelijk te werken met de eerder genoemde drempelaanpassingen. Dat geldt ook bij de eigen voordeur. Maar in een flat zijn de hoogteverschillen vaak groter of lastig aan te passen met de drempelaanpassing. Ook is de opstap naar het balkon vaak te groot voor minder mobiele bewoners. Een balkon- of galerijverhoging zorgt ervoor dat het gehele vloeroppervlak omhoog gaat. Alle hoogteverschillen worden in één keer weggenomen. Zo zijn woning en balkon goed toegankelijk voor mensen met een rolstoel of rollator. Q-netics beschikt over diverse materialen en kleuren om vloeren te verhogen, zodat altijd een passende uitstraling kan worden gecreëerd.

Overige aanpassingen

Vaak is het nodig ook andere voorzieningen in huis ook te brengen. U kunt daarbij denken aan een aangepast toilet of traplift. Ook voor deze bouwkundige aanpassingen bent u bij Q-netics aan het juiste adres! Q-netics werkt samen met diverse gemeenten, woningcorporaties en aannemers in heel Nederland.

Wat kost dat?

Als u of een van uw huisgenoten van een rolstoel gebruik moet maken, is dat ingrijpend genoeg. Het leven met een beperking vergt aanpassingen. Ook in huis zijn deze nodig. De kosten die daarmee gepaard gaan lopen sterk uiteen en hangen af van de benodigde aanpassingen. Voor de kosten van het aanpassen van uw woning kunt u eventueel een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet kan compensatie aanbieden voor bijvoorbeeld aanpassingen voor gehandicapten aan de woning. U dient deze aanvraag in bij het Wmo-loket van uw gemeente.

Wilt u meer informatie over welke aanpassingen voor u gewenst zijn? Wij denken met u mee en adviseren u over de mogelijkheden. Uiteraard krijgt u van ons een volledig overzicht van de kosten. Ook adviseren wij u over subsidiemogelijkheden. Voor meer informatie en vragen kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

Deel dit bericht