3 tips voor het aanpassen van uw woning op een rolstoel

03 maart 2021

Als u altijd mobiel bent geweest, maar nu in een rolstoel zit, kunt u ondervinden dat uw woning niet rolstoel-proof blijkt. Gelukkig is daar wat aan te doen, zonder te hoeven verhuizen. Indien zelfstandig blijven wonen nog goed mogelijk is met een aantal woningaanpassingen voor een rolstoel, lees dan deze 3 tips.

1. Hoogteverschillen oplossen met een drempel

Bij de ingang van een woning moet meestal een hoogteverschil in de vorm van een drempel overbrugd worden.Dit kan opgelost worden met relatief eenvoudige drempelaanpassingen, zoals een drempeloprit. Q-Netics is hier specialist in. Voor een hoogteverschil van minder dan 15 centimeter kan gekozen worden voor een rubberen scheg of plakscheg. Bij een hoogteverschil van 3 tot 100 centimeter kunnen oprijplaten worden geplaatst. Alles op maat, veilig en onderhoudsvrij.

Woont u in een appartement, waar de hoogteverschillen groter of lastig te verhelpen zijn met drempelaanpassingen, dan kunt u middels een balkon- of galerijverhoging alle hoogteverschillen in één keer wegnemen. Zo worden uw woning en balkon weer goed toegankelijk, en heeft u een aangepaste woning voor u en uw rolstoel. Q-Netics beschikt over diverse materialen en kleuren om vloeren te verhogen.

2. Beugels monteren in een aangepaste woning voor rolstoel

Een relatief eenvoudige woningaanpassing de rolstoel die u wat extra zelfstandigheid biedt, is het plaatsen van beugels. Een wandbeugel in de douche of het toilet helpt bij het gaan zitten of opstaan als u verminderd mobiel bent, een kozijnbeugel geeft u houvast bij het betreden van uw woning, en de montage van een trapspilbeugel kan soms extremere aanpassingen van de trap (zoals het plaatsen van een traplift) voorkomen. De beugels fungeren als extra steunpunt en zijn eenvoudig te bevestigen.

3. Vergoedingen aanvragen voor een woningaanpassing rolstoel

Als er een woningaanpassing nodig is vanwege handicap of ziekte, dan kunt u – afhankelijk van de mate van beperking en het soort aanpassing – gebruik maken van een van de drie bestaande vergoedingsregelingen: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz) en de zorgverzekeringswet. Via de Wmo kunt u eventueel een vergoeding krijgen voor een oprijplaat of een trap- of rolstoellift. Houd rekening met de voorwaarden. Mensen met een Wlz-indicatie moeten voor woningaanpassingen ook bij de gemeente aankloppen. Sommige aanpassingen worden vergoed door uw zorgverzekering(denk aan technische hulpmiddelen om lichten, ramen en deuren te bedienen, of een lichtflitsbel).

Wilt u meer weten het aanpassen van uw woning voor uw rolstoel? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over de diverse mogelijkheden en geven u advies op maat.

Deel dit bericht