De wet toegankelijkheid voor openbare gebouwen

02 juli 2019

Helaas is het lange tijd niet vanzelfsprekend geweest om openbare gebouwen rolstoel toegankelijk te maken. Daardoor kwam het vaak voor dat mindervaliden niet zelfstandig een openbaar gebouw konden betreden. Uiteraard roept dit, naast praktische bezwaren, ook een hoop ergernis op. De wet toegankelijkheid gebouwen is op 1 januari 2017 in werking getreden om dergelijke situaties te voorkomen. Uit deze wet volgt een algemene verplichting voort om gebouwen en bedrijven goed toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. In dit artikel wordt nader ingegaan op de gevolgen die deze wet heeft.

Wet toegankelijkheid gebouwen: iedereen moet kunnen deelnemen

Het uitgangspunt van deze wet is dat iedereen gelijke kansen moet hebben in de samenleving, óók als mensen een beperking hebben. Dit wordt ook wel een inclusieve samenleving genoemd. Werken aan inclusiviteit gaat onder andere over een stuk bewustwording, kwaliteit van leven, kansen op scholing en arbeid en over het zo zelfstandig mogelijk het dagelijks leven kunnen leiden. De wet toegankelijkheid openbare gebouwen tracht bij te dragen aan een inclusieve samenleving, door ervoor te zorgen dat ook mensen met een handicap of beperking (zelfstandig) openbare gebouwen kunnen betreden. Net als ieder ander. Zo stelt de wet voor toegankelijkheid dat openbare ruimtes beter toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking en dat eventuele hindernissen weggehaald dienen te worden. Openbare gebouwen die niet toegankelijk zijn, zorgen namelijk voor het letterlijk buitensluiten van deze mensen. Dankzij de wet toegankelijkheid gebouwen kunnen mensen met een beperking echter weer volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Gelijke kansen in de samenleving start immers met goed toegankelijke openbare ruimtes voor iedereen.

rolstoel toegankelijk gebouw

Openbare gebouwen; wat valt daaronder?

Welke gebouwen vallen eigenlijk onder het begrip ‘openbare gebouwen’? Onder openbare gebouwen vallen alle vrij toegankelijke overheidsgebouwen en publieke instellingen. Denk daarbij aan ziekenhuizen, theaters, bioscopen en bibliotheken, maar ook aan winkels, horecagelegenheden en kantoorgebouwen. Naast deze gebouwen en bedrijven zijn ook vakantieparken en pretparken openbaar toegankelijk. Ook zij hebben dus te maken met de wetgeving toegankelijkheid openbare gebouwen en zijn wettelijk verplicht om aanpassingen door te voeren.

Toegankelijkheid openbare ruimtes voor mindervaliden

De wet toegankelijkheid openbare gebouwen moet het mogelijk maken dat ook mindervaliden en mensen met een andere fysieke beperking toegang hebben tot het gebouw. Dit betekent onder andere dat er aanpassingen gedaan moeten worden aan de entree. Deze moet bijvoorbeeld rolstoel toegankelijk zijn. Ook in het gebouw zelf kunnen obstakels aanwezig zijn, die het gebouw minder toegankelijk maken. Denk daarbij aan drempels, opstapjes en trappen. Oprijplaten voor de rolstoel en drempelhulpen kunnen in een dergelijk geval uitkomst bieden. Q-Netics heeft ruime ervaring met het vergroten van de toegankelijkheid van gebouwen. Voor de rolstoelgebruiker kunt u hierbij denken aan:

  • Drempelopritten;
  • Oprijplaten;
  • Rooster opritten.

Minder hoge drempels zijn bovendien bijna altijd eenvoudig weg te nemen door het plaatsen van dorpelvervangers en scheggen. Maar niet alleen de entree van een openbaar gebouw moet goed toegankelijk zijn, ook het toilet. Voor het beter toegankelijk maken van het toilet kunt u bijvoorbeeld wandbeugels laten plaatsen; deze zorgen voor extra houvast en steun in het toilet.

Toegankelijkheid gebouwen: berust ook op vriendelijkheid en begrip

Toegankelijkheid en een inclusieve samenleving gaat echter niet alleen over het aanpassen van uw gebouw. Goed omgaan met mensen met een beperking en gastvrijheid zijn minstens zo belangrijk. Richt u op de persoon die u aanspreekt (en dus niet op de eventueel aanwezige begeleider). Benader de persoon zoals u zelf benaderd zou willen worden. Ga er niet automatisch van uit dat iemand geholpen wil worden, maar vraag of u kunt helpen. Geduld, aandacht en gelijkwaardige communicatie zijn daarbij ontzettend belangrijk.

Uw gebouw rolstoel toegankelijk maken? Neem vrijblijvend contact op

Er zijn uiteenlopende mogelijkheden om uw gebouw beter toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers en mensen met andere fysieke beperkingen. Wilt u uw gebouw beter toegankelijk maken? Wij van Q-Netics zijn specialist in het verbeteren van de toegankelijkheid. Wilt u meer informatie of bent u op zoek naar een passende oplossing? Wij denken graag met u mee en bieden altijd maatwerk. Zo wordt uw gebouw optimaal toegankelijk. Voor meer informatie, vragen of advies kunt u uiteraard altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

Deel dit bericht