De wet toegankelijkheid voor openbare gebouwen

01 september 2017

Hoe vaak komt het niet voor dat de toegang tot openbare gebouwen slecht is voor mensen met een handicap, in een rolstoel of met een rollator. Het is een grote ergernis voor hen als het gebouw niet toegankelijk is. Daar komt nu verandering in. Vanaf begin dit jaar is er een algemene verplichting om gebouwen en bedrijven toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. De verplichting is ingegaan op 1 januari 2017. Dit heeft veel gevolgen maar wat betekent dit nu precies?

Iedereen moet kunnen deelnemen

Het uitgangspunt is dat iedereen gelijke kansen moet hebben in de samenleving, ook als ze een beperking hebben. Dat kan gaan over arbeidskansen, zelfstandigheid in het dagelijks leven, maar ook bewustwording. En zeker dus ook over toegankelijkheid. Dit wordt ook wel inclusieve samenleving genoemd. Inclusie heeft ook te maken met de kwaliteit van leven. Als je buitengesloten wordt door een handicap, voel je je onprettig. Openbare gebouwen die niet toegankelijk zijn, zorgen voor het letterlijk buitensluiten van deze mensen.

Openbare gebouwen, wat valt daar onder?

Onder openbare gebouwen vallen vrij toegankelijke overheidsgebouwen en publieke instellingen, zoals ziekenhuizen, theaters, bioscopen, bibliotheken, winkels en horeca. Maar ook bijvoorbeeld vakantieparken en pretparken zijn openbaar toegankelijk en hebben dus te maken de wet toegankelijkheid openbare gebouwen.

Toegankelijkheid vergroten

De wet toegankelijkheid openbare gebouwen moet het mogelijk maken dat ook mensen met een (beperkte) handicap toegang hebben tot het gebouw. Dit betekent dat er aanpassingen gedaan moeten worden aan de entree. Ook in het gebouw zelf kunnen obstakels er voor zorgen dat iemand die in een rolstoel zit niet op de plek kan komen waar hij moet zijn. Denk daarbij aan drempels, opstapjes en trappen. Gelukkig zijn hier oplossingen voor die soms eenvoudig zijn en soms wat meer werk en aanpassingen vragen. Q Netics heeft ruime ervaring met het vergroten van de toegankelijkheid. U kunt daarbij denken een rolstoel drempelopritten, oprijplaten of roosteropritten voor de rolstoel. Maar ook de minder hoge drempels zijn eenvoudig weg te nemen door het plaatsen van dorpelvervangers en scheggen.

Vriendelijkheid en begrip

Toegankelijkheid gaat zeker niet alleen over het aanpassen van uw gebouw. Goed omgaan met mensen met een beperking en gastvrijheid zijn minstens zo belangrijk. Het belangrijkste daarbij is dat u uzelf blijft. Richt u op de persoon die u aanspreekt (en dus niet op de eventueel aanwezige begeleider). Benader de persoon zoals u zelf benaderd zou willen worden. Ga er niet automatisch van uit dat iemand geholpen wil worden, maar vraag of u kunt helpen. Heel belangrijk is het dat u het geduld en de aandacht opbrengt om met de persoon te communiceren.

De mogelijke aanpassingen aan een gebouw om de toegankelijkheid te vergroten zijn divers. Wilt u meer informatie of een passende oplossing? Wij denken graag met u mee zodat het gebouw volledig toegankelijk wordt. Wij bieden oplossingen op maat en kijken graag naar wat we voor u kunnen betekenen. Voor meer informatie, vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

Deel dit bericht