Wat zijn scheggen – ook wel skeggen? Uitleg over drempelhulp binnenshuis

25 september 2019

De meeste mensen willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Voor veel ouderen of mensen met een lichamelijke beperking is het echter lastig om comfortabel in de eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Niet alle huizen en appartementen zijn immers goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Een drempelhulp binnenshuis kan dan uitkomst binnen. Een binnenshuis drempelhulp wordt ook wel een scheg of skeg genoemd. Maar wat zijn scheggen precies en waar dienen ze voor?

Wat is een scheg?

In de meeste huizen wordt onder de deuren gebruik gemaakt van drempels. Om van de ene naar de andere ruimte te kunnen komen, moet u daardoor letterlijk over een drempel heen. Doordat een drempel meestal een vervelend obstakel vormt voor mensen die slecht ter been zijn of gebruik maken van een rolstoel of rollator, kunnen drempels uw bewegingsvrijheid in huis echter flink beperken. Aangezien de vloer meestal niet doorloopt onder de drempel, is het weghalen van de drempel geen optie. Om weer fijn te kunnen wonen moet daarom een overbrugging voor het hoogteverschil gecreëerd worden. Een scheg is een drempelhulp binnenshuis die dit eenvoudig mogelijk maakt. Een scheg overbrugt het hoogteverschil namelijk op een vloeiende manier; zo loopt u niet het risico om achter de drempel te blijven hangen. Wanneer u scheggen, ook wel skeggen genoemd, aan laat brengen, kunt u daarna eenvoudig met een rollator, wandelstok of rolstoel de drempels in huis passeren. Het hoogteverschil is immers weg en u loopt niet langer het risico dat u ten val komt. Dat is prettig en geeft een gevoel van zelfstandigheid en onafhankelijkheid.

Rubberen drempelhulp: overbrug kleine hoogte verschillen met de plakscheg

Een rubberen drempelhulp laten plaatsen, is de meest eenvoudige oplossing om kleine hoogteverschillen in huis weg te nemen. Dankzij deze rubberen scheggen loopt u niet langer het risico dat u met uw wandelstok of rollator blijft hangen achter een drempel. Ook wanneer u moeite heeft met het maken van grotere stappen zult u dankzij deze rubberen drempelhulp geen hinder meer ondervinden van uw drempels in huis. Bovendien is de plakscheg zelfklevend en daardoor eenvoudig aan te brengen. Deze makkelijke drempelhulp binnenshuis heeft daarnaast een minimale afmeting, zodat ze altijd passen: ze kunnen een hoogteverschil van 0,6 tot 3,6 cm overbruggen. Plakscheggen zijn eenvoudig op maat te snijden en ze passen daardoor vrijwel overal.

skeggen

Overbrug hoogteverschillen van 2 tot 15 cm

Is het hoogteverschil dat u moet overbruggen wat groter, dan is een plakscheg niet geschikt. U kunt dan beter kiezen voor het (laten) plaatsen van een skeg ofwel scheg. Met scheggen overbrugt u namelijk eenvoudig hoogteverschillen van 2 tot 15 cm. Deze drempeloploop of drempeloverbrugging wordt aan beide kanten tegen de drempel aan geplaatst en wordt op maat geproduceerd, zodat ze precies passend zijn voor al uw deuren. Wij kunnen desgewenst de drempels vooraf voor u inmeten. Vervolgens kunt u de scheggen zelf plaatsen of u kunt dit aan ons uit handen geven.

Scheg als drempelhulp aan beide kanten van de deur

Meer weten over drempelhulp binnenshuis? Neem contact op

Zelfstandig blijven wonen vergt aanpassingen. Het plaatsen van scheggen of plakscheggen vormen daarbij een belangrijk onderdeel. Wilt u meer informatie of advies over het plaatsen van een drempelhulp binnenshuis? Dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij denken graag met u mee en bieden oplossingen op maat. Wij helpen u graag verder!

Deel dit bericht