Wat zijn scheggen en waar dienen ze voor?

30 maart 2018

Niet iedereen beweegt even gemakkelijk. Deze verminderde bewegingsvrijheid kan er voor zorgen dat u minder prettig in uw eigen huis woont. Dat kan zijn omdat, als u wat ouder wordt of een lichamelijke beperking heeft, bewegen en lopen minder gemakkelijk worden. Het aanbrengen van scheggen in uw huis kan ervoor zorgen dat u langer kunt blijven wonen in uw eigen woning. U kunt zich namelijk gemakkelijk bewegen van de ene kamer naar de andere kamer. Dat is prettig en geeft u een gevoel van zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Maar wat zijn scheggen precies en wat doen ze?

Wat is een scheg?

In de meeste huizen wordt gebruik gemaakt van drempels onder deuren. Van de ene naar de andere ruimte moet u letterlijk over de drempel. Deze drempel kan u belemmeren in het vrij bewegen in uw huis. Omdat u minder goed ter been bent of omdat u gebruik maakt van een rolstoel of rollator. En dit zou kunnen betekenen dat u niet langer zelfstandig kunt blijven wonen. Terwijl dat toch vaak de wens is van de meeste mensen. De drempel weghalen is vaak een ongewenste oplossing omdat de vloer niet doorloopt onder de drempel. Gelukkig kan het hoogteverschil gemakkelijk overbrugd worden. Dit kunt u (laten) doen door scheggen (ook wel skeggen genoemd) aan te brengen. Een scheg overbrugt het hoogteverschil op een vloeiende manier zodat u niet het risico loopt te blijven hangen achter de drempel. Het risico op vallen neemt af door het plaatsen van scheggen en u kunt dus veiliger zelfstandig blijven wonen.

De plakscheg

Zoals eerder genoemd hebben veel huizen drempels bij de deuren. En hoewel het een kleine hoogte is die u moet overbruggen, kunt u hiervan hinder ondervinden. Het hoogteverschil kunt u wegnemen met scheggen. De eerste mogelijkheid hiervoor is het plaatsen van plakscheggen voor de drempels. Deze plakscheg heeft een minimale afmeting zodat ze altijd passen en overbrugt een hoogteverschil van 0,6 tot 3,6 cm. Groot gemak van de plakscheg is dat ze zelfklevend zijn. Bovendien zijn ze aan de voorzijde afgeschuind tot een absoluut nulpunt zodat u echt geen last hebt van een overgang. Ze zijn eenvoudig op maat te snijden en ze passen daardoor vrijwel overal.

De scheg

Is het hoogteverschil dat u moet overbruggen wat groter, dan is een plakscheg niet geschikt. U kunt dan kiezen voor het (laten) plaatsen van scheggen. Met de scheggen overbrugt u eenvoudig hoogteverschillen van 2-15 cm. Deze drempeloploop of drempeloverbrugging wordt aan beide kanten tegen de drempel aan geplaatst en wordt op maat geproduceerd, zodat ze bij elke deur en drempel passend zijn. U kunt deze zelf plaatsen maar u kunt ons ook mailen en vragen of we voor u op locatie inmeten wat u nodig heeft voordat deze in productie wordt genomen.

Zelfstandig blijven wonen vergt aanpassingen in uw huis, zoals het overbruggen van hoogteverschillen. Wij denken graag met u mee en bieden oplossingen op maat. Voor meer informatie, vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

Deel dit bericht