Voorbeelden van drempelhulp: zelf maken of kopen?

27 juni 2019

Drempels kunnen lastige obstakels vormen voor mensen die slecht ter been zijn, in een rolstoel zitten of een rollator gebruiken. Gelukkig zijn er diverse drempelaanpassingen en drempelhulp beschikbaar die de toegankelijkheid van een gebouw, zowel binnen- als buitenshuis, verbeteren. U kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf een drempelhulp te maken, maar bij Q-Netics kunt u ook een standaard drempelhulp bestellen en door ons laten installeren. Wel zo makkelijk! Voor ieder soort drempelprobleem is een passende oplossing. Welk type aanpassingen en hulp in uw situatie uitkomst biedt, leest u in dit artikel.

Kleine drempels overbruggen met scheggen of plakscheggen

In en om de woning heeft u vaak te maken met kleine drempels en hoogteverschillen van slechts een paar centimeter. Een dergelijk klein hoogteverschil tussen twee vloeren kan opgelost worden door een scheg voor de opstap te plaatsen. Op deze manier kan het hoogteverschil overbrugd worden door de kleine oprit die is ontstaan.

Bij kleine drempels met een hoogteverschil van een paar centimeter, zijn scheggen of rubberen plakscheggen aan te raden.

Hulp middels scheggen

Scheggen zijn kunststof opritten die aan één kant van een opstap of aan weerszijden van een drempel geplaatst worden, waardoor het hoogteverschil op een vloeiende manier overbrugd wordt. Dit beperkt het valgevaar tot een minimum en maakt het bovendien gemakkelijker om een ruimte te betreden met een rolstoel, rollator of scootmobiel.

Hulp met plakscheggen

Bij hele lage drempels of randjes van enkele millimeters in huis kunt u gebruikt maken van rubberen plakscheggen, want ook een klein hoogteverschil kan veel hinder opleveren. Een rubberen plakscheg heeft een minimale afmeting en is eenvoudig op maat te snijden, waardoor hij altijd past. Bovendien is de plakscheg aan de voorkant afgeschuind zodat de overgang niet wordt opgemerkt. U kunt de zelfklevende scheg direct vastplakken op een gladde ondergrond zoals laminaat, plavuizen of vinyl.

Drempelopritten voor hogere drempels

Bij hogere drempels of andere obstakels kiest u voor drempelopritten. Drempelopritten, ook wel hellingbanen genoemd, zijn zeer stabiel, geluiddempend en herbruikbaar. Bovendien zijn drempelopritten te verkrijgen in vrijwel iedere hoogte en vormen hoogtes van meer dan 20cm geen uitzondering. Hierdoor zijn ze ook heel goed bruikbaar om hoogteverschillen bij een galerij te overbruggen. Meestal gaan drempelopritten op een galerij of balkon gepaard met een balustradeverhoging om valgevaar te voorkomen. Dankzij de modulaire opbouw kunnen ze bovendien in iedere vorm gelegd worden. Een ander groot voordeel is, dat door het gebruikte materiaal drempelopritten licht van gewicht en vrijwel onderhoudsvrij zijn.

Tijdelijk en wegneembare oprijplaten

Woningen of openbare ruimtes zijn voor mindervaliden soms slecht bereikbaar. Om iemand in een rolstoel of scootmobiel incidenteel toegang te geven, kunt u natuurlijk zelf een drempelhulp maken. Beter is het echter om naar een structurele en veiligere oplossing te zoeken. Bij Q-Netics kunt u tijdelijk en wegneembare oprijplaten kopen die u alleen neerlegt wanneer dit nodig is en gemakkelijk weer weghaalt. Wij leveren standaard aluminium traanplaat opritten, scheggen en roosteropritten. De standaard aluminium drempelopritten zijn zo ontworpen dat ze op de dorpel gelegd kunnen worden en sluiten altijd goed aan. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar waardoor u altijd een drempeloprit vindt die past.

Extra opstapje bij de voordeur maken middels een tussentrede voordeur

Een hoge afstap of opstap bij de voordeur of binnenshuis kan ook voor mensen die geen gebruik maken van een rollator, rolstoel of scootmobiel knap lastig zijn. Een tussenstap is dan de ideale oplossing. Hiermee creëert u een extra trede waardoor de op- en afstaphoogte verkleind wordt. In plaats van één grote stap kunnen twee kleinere stappen gemaakt worden. Een dergelijke tussenstap is zowel binnen, als buiten bruikbaar. Bijvoorbeeld als extra opstapje bij de voordeur. Voor extra steun en houvast kunt u de tussenstap het beste combineren met een wand- of kozijnbeugel. Zo kan men weer veilig en zelfstandig de woning of ruimte betreden.

tussenstap bij voordeur

Tussenstap bij de voordeur

Zo ziet u, voor ieder drempelprobleem is een oplossing. Heeft u vragen over dit artikel of wilt u advies over de beste drempelhulp voor uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht