Hoe verhoogt u de veiligheid van ouderen in de wintermaanden?

01 maart 2019

Als de ‘R’ weer in de maand zit, steken niet alleen de verkoudheidsvirussen weer de kop op. Ook lage temperaturen, gladde straten en donkere dagen brengen risico’s met zich mee. Vooral voor senioren. Een bevroren stoep kan tot een lelijke val leiden. Met alle gevolgen van dien. Ook zijn ouderen in de winter veelal vatbaarder voor een griep of longontsteking. Met onze slimme tips helpt u ouderen veilig de winter door.

Zorg voor warmte

Ouderen zijn vaak minder mobiel, hierdoor bewegen ze minder en hebben ze het sneller koud. Zorg er daarom voor dat de hele woning gelijkmatig verwarmd wordt met behulp van een thermostaat. U kunt het beste een temperatuur aanhouden van zo’n 20 à 21 graden overdag en 15 graden ’s nachts. Ook warme kleding is belangrijk. Zowel binnen- als buitenshuis. Meerdere kledinglagen zijn hierbij beter zijn dan bijvoorbeeld één dikke trui. Dalen de temperaturen onder het vriespunt? Dan kan thermo-ondergoed een uitkomst zijn om het lichaam warm te houden. Vergeet ook de handschoenen, warme sokken en een muts niet. Vooral deze laatste is belangrijk omdat men de meeste warmte via het hoofd verliest.

Voorkom uitglijden

Ieder jaar belanden tienduizenden senioren in het ziekenhuis met botbreuken of bijvoorbeeld een hoofdwond als gevolg van een val. Sneeuw en ijzel kunnen zorgen voor verraderlijk gladde straten. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren voor ouderen die vaak over minder spierkracht en coördinatie beschikken. Houd de straten en stoepjes daarom zoveel mogelijk ijsvrij. Ook antislip drempelhulpen vergroten de veiligheid. De open structuur van de aluminium platen voorkomt uitglijden en ze kunnen tevens risicoloos gebruikt worden door mensen met een scootmobiel of rollator.

Zorg voor goede verlichting

De dagen worden korter en er is minder zonlicht in de winter. Een goede verlichting, in en rondom de woning, is dus geen overbodige luxe. Als er voldoende licht is, dan kunnen ouderen beter zien waar ze lopen en zullen ze minder snel struikelen of ergens tegenaan lopen. Door bijvoorbeeld in de gang en bij de entree te zorgen voor verlichting met bewegingssensor, weet u zeker dat er altijd voldoende licht is om de woning veilig te betreden. Bovendien werkt dit ook nog eens als extra inbraakpreventie.

Blijf in beweging

Hoewel het voor veel mensen in de winter verleidelijk kan zijn om binnen te blijven en zich terug te trekken, is het juist voor senioren van belang om actief en in beweging te blijven. Door te bewegen blijft de bloedsomloop op gang en koelt het lichaam minder snel af. Bovendien zorgt voldoende beweging ervoor dat spierkracht en coördinatie op peil blijven. Is lopen lastig? Beweeg dan toch regelmatig de armen en benen. Ook een rollator of scootmobiel kan uitkomst bieden. Dergelijke hulpmiddelen zorgen er niet alleen voor dat ouderen mobiel blijven, maar voorkomen ook een isolement doordat ouderen hierdoor in staat zijn om zelfstandig op pad te gaan. Natuurlijk moet dit dan wel veilig gebeuren. Een scootmobiel oprijplaat is in dat geval een goede oplossing om de ingang van de woning of flat toegankelijk te maken.

Wilt u meer informatie over onze producten of hulpmiddelen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij voorzien u graag van advies. Ook als het gaat om de veiligheid van ouderen in de wintermaanden.

Deel dit bericht