Veilig douchen voor ouderen: 5 hulpmiddelen

03 februari 2021

Wanneer u of een dierbare van u ouder wordt en daardoor ook minder makkelijk kan bewegen, kan de douche een vervelende locatie in huis worden. Douchen is noodzakelijk, maar door het water en de gladheid die het veroorzaakt kan men tegen het douchen op gaan zien. Daarom zijn er verschillende hulpmiddelen voor ouderen bedacht die speciaal zijn bedoeld om op een veilige manier te kunnen douchen, ook wanneer je bijvoorbeeld slecht ter been of instabiel bent.

1.   Wandbeugels

Een van de bekendste woningaanpassingen voor in de badkamer is de wandbeugel. Een wandbeugel kan veilig douchen voor ouderenmogelijk maken door u extra steun te geven in de vorm van stabiliteit tijdens het douchen of tijdens het in- of uitstappen van de douchecabine. Ook kunt u ze bij het toilet aan de muur laten bevestigen, als extra hulpmiddel bij het opstaan van het toilet.

2.   De badlift

Als douchen niet meer gaat omdat u dan te lang moet staan, kan het zijn dat u enkel nog in bad kunt. Ook hiervoor zijn goede hulpmiddelen bedacht, zoals de badlift: een stoel die u op een prettige manier in het bad kan laten zakken, en die u er ook weer uit kan tillen. Ook wanneer u moeite hebt met het overeind komen is de badlift een uitstekende optie.

3.   Douchestoel

Een ander bekend hulpmiddel bij het douchen voor ouderen, is een douchestoel. Er zijn verschillende opties mogelijk, in de vorm van een losstaande stoel die u zelf in de douche kunt zetten bijvoorbeeld. Maar u kunt er ook voor kiezen om een opklapbaar douchezitje te installeren aan de wand, die u gemakkelijk uit kunt klappen wanneer u er gebruik van wilt maken.

4.   Antislipvloer

Een erg simpel hulpmiddel dat weinig installatiewerk nodig heeft, is een antislipvloerofmat. De antislipvloer zorgt ervoor dat de douche geen glijbaan meer is, maar dat u uw voeten kunt plaatsen op een ferm oppervlak zonder de angst om uit te glijden en een lelijke val te maken. Antislipmattenzijn tegenwoordig in veel winkels te koop, deze kunt u los in de douchecabine leggen. U kunt er ook voor kiezen om de vloer volledig antislip te maken door te kiezen voor tegels met een antislip laag.

5.   Bad- of doucheopstapjes

Het kan zijn dat de douche vraagt om een hoge instap. Bij het bad is dit natuurlijk sowieso het geval. Als de instap te hoog of te groot is, dan zijn er speciale bad- of doucheopstapjesontwikkeld die ervoor zorgen dat de stap iets kleiner wordt, waardoor u een stuk gemakkelijker het bad of de douchecabine instapt. Deze opstapjes zijn los te koop. Denkt u aan verbouwen, dan kunt u extra treden laten inmetselen.

Op zoek naar gedegen advies over hulpmiddelen voor senioren?

Er zijn verschillende hulpmiddelen die het leven een stuk aangenamer en makkelijker kunnen maken, doordat ze inspelen op de lichamelijke ongemakken die kunnen voorkomen wanneer u ouder wordt. Bent u voor uzelf of iemand anders op zoek naar de juiste hulpmiddelen? Neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht