Met deze tips zorgt u ervoor dat uw kantoor voor iedereen toegankelijk is

31 augustus 2018

Natuurlijk wilt u dat iedereen zich bij u op kantoor welkom voelt. Van medewerkers tot klanten en bezoekers. Ook als zij een lichamelijke beperking hebben of minder goed ter been zijn. Sinds 1 januari 2017 is het zelfs verplicht om ervoor te zorgen dat openbare gebouwen vrij toegankelijk zijn voor iedereen; dus ook uw kantoor. In veel gevallen is dit met een paar eenvoudige aanpassingen goed te realiseren. Wij geven alvast een aantal slimme tips.

Een drempelvrije entree dankzij drempelaanpassingen

Een goede toegankelijkheid begint bij de entree van uw kantoor. Zorg er om te beginnen voor dat de ingang goed zichtbaar en bereikbaar is. Hiervoor hoeft u niet meteen kostbare aanpassingen te doen. Goede verlichting en een verbod om bijvoorbeeld fietsen tegen de gevel te plaatsen kunnen al een groot verschil maken. De volgende hindernis voor veel mensen met een beperking is vaak de drempel bij de entree. Dit is op te lossen met drempelaanpassingen zoals een drempeloprit of hellingbaan. Natuurlijk is het wel zo prettig als uw bezoekers ook gemakkelijk zelf de deur kunnen openen en niet zijn aangewezen op hulp van een ander. De deur mag daarom niet te zwaar zijn om zelf open te duwen. Elektrische deuren zijn ideaal, maar niet noodzakelijk. Als u er maar voor zorgt dat de deur eenvoudig te openen is en dat er voldoende ruimte is om te manoeuvreren met een rolstoel of scootmobiel.

Wandbeugels op het toilet

Afhankelijk van de omvang van uw kantoor, bevinden er zich een of meerdere toiletten in het gebouw. Vanwege de hygiëne zijn de vloeren van een toiletruimte vaak glad. Dit maakt ze lastig toegankelijk voor minder mobiele medewerkers of bezoekers. Wandbeugels op het toilet kunnen uitkomst bieden. Hiermee creëert u extra steunpunten zodat ook mensen die slecht ter been zijn veilig naar het toilet kunnen. Let er bovendien op dat de toiletruimte ruim genoeg is en dat de deuren naar buiten opengaan. Overweeg eventueel om een aangepast invalidentoilet te creëren.

Toegankelijk kantoor dankzij (trap)lift

In veel kantoren is er meer dan één trap te vinden. Voor bijvoorbeeld slechtzienden die wel de trap kunnen nemen, is het belangrijk dat de treden goed zichtbaar zijn. Zorg bovendien voor antislip-treden en stevige leuningen. In grote kantoren is er meestal ook een lift, zodat mensen in een rolstoel of scootmobiel ook van de ene naar de andere verdieping kunnen komen. Voorwaarde is wel dat de lift ruim genoeg is en het bedieningspaneel niet te hoog zit. Heeft u een kleiner kantoor zonder lift, maar wel met een trap? Wellicht kunt u dan eens in overweging nemen om een traplift te laten installeren.

Wilt u uw kantoor beter toegankelijk maken en kunt u daar wel wat hulp bij gebruiken? Wij denken graag met u mee en bieden oplossingen op maat. Voor meer informatie, vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

Deel dit bericht