Hulpmiddelen voor senioren; op welke vergoedingen en subsidies kunt u aanspraak maken?

08 april 2020

Naarmate uw leeftijd vordert, komt u vanzelf een keer voor de keuze te staan: verhuist u naar een aangepaste woning of blijft u langer zelfstandig wonen in uw huidige woning? Indien u kiest voor deze laatste optie moet er waarschijnlijk een woningaanpassing plaatsvinden aan het huis waarin u op dit moment woonachtig bent. Wellicht maakt u zich zorgen over de haalbaarheid van deze aanpassingen en vraagt u zich af hoe u een dergelijke verbouwing moet gaan bekostigen. Gelukkig wordt vanuit de Nederlandse overheid het langer zelfstandig thuis wonen van ouderen in grote mate gestimuleerd. Zo zijn er verschillende mogelijkheden tot een vergoeding of subsidie voor het aanbrengen van hulpmiddelen voor senioren. Wilt u langer in uw huidige woning blijven wonen? Dan maakt u wellicht kans op onderstaande vergoedingen.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) als subsidie voor ouderen

Zijn er direct aanpassingen nodig om het voor u mogelijk te maken thuis te blijven wonen, bijvoorbeeld senioren hulpmiddelen zoals een traplift of een oprijplaat voor uw scootmobiel? In dit geval maakt u kans op een vergoeding vanuit de WMO. Deze subsidie voor ouderen kunt u aanvragen via de gemeente. U maakt alleen aanspraak op deze vergoeding als de hulmiddelen op dit moment noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld door een beperking in uw dagelijks leven. Een toegewezen WMO-consulent zal samen met u bepalen welke hulpmiddelen nodig zijn en of u deze voorziening eventueel met hulp van familie of vrienden zou kunnen aanbrengen in de woning. Kleine aanpassingen, zoals steunbeugels in de badkamer, kunt u bijvoorbeeld heel gemakkelijk en tegen een betaalbaar tarief zelf kopen. Dit soort senioren hulpmiddelen vallen dan ook niet onder de WMO-subsidie. Als wordt vastgesteld dat voor u een grotere woningaanpassing, zoals een traplift of een slaapkamer op de begane grond, onmisbaar is — dan zal u deze wel vanuit de WMO vergoed krijgen.

De Wet Langdurige Zorg (WLZ) vergoed ook senioren hulpmiddelen

Soms kan ook de WLZ van toepassing zijn op uw situatie. Woningaanpassingen die vanuit deze subsidie voor ouderen worden vergoed zijn bijvoorbeeld technische hulpmiddelen om lichten, ramen en deuren te bedienen. Ook deze vergoeding wordt vanuit de gemeente geregeld. Net als bij de WMO, zullen de mogelijkheden om in aanmerking te komen voor vergoedingen vanuit de WLZ van tevoren met u besproken worden. Op zo’n gesprek kunt u zichzelf voorbereiden door eens te bellen met uw zorgverzekering. Zij kunnen u meer informatie bieden over de vergoeding voor senioren hulpmiddelen binnen de WLZ.

Meer weten over de mogelijkheden voor subsidie op hulpmiddelen voor senioren?

Hebt u vragen naar aanleiding van dit artikel of bent u benieuwd of in aanmerking komt voor hulpmiddelen die vallen onder een bepaalde subsidie voor ouderen? U kunt vrijblijvend contact met ons op nemen voor meer informatie.

Deel dit bericht