Subsidie voor toegankelijkheidsaanpassingen, hoe zit dat?

01 november 2017

Op het moment dat uw woning aangepast moet worden – omdat iemand in het gezin mindervalide is of met een beperking moet leven – kan dit behoorlijk kostbaar zijn. Deze kosten kunnen een grote drempel zijn om uw huis toegankelijker te maken. Dit betekent wel dat het dagelijkse leven beperkt en soms zelf zeer onprettig wordt. Om te zorgen voor een prettige kwaliteit van leven is een aanpassing soms noodzakelijk. Dan kunt u een beroep doen op een subsidie voor toegankelijkheidsaanpassingen. Maar hoe zit dit?

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is een wet in het kader van zorg en ondersteuning. De wet wordt uitgevoerd door gemeenten in Nederland en moet er voor zorgen dat iedereen zo optimaal mogelijk kan deelnemen aan de samenleving. De Wmo is dan ook bedoeld voor mensen die daar problemen mee ervaren. Op het moment dat u moet leven met een lichamelijke beperking, kunt u een beroep doen op deze wet. Het gaat dan om compensatie door het aanbieden van voorzieningen en ondersteuning, bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of aanpassingen voor gehandicapten aan de woning. Gemeenten bepalen zelf hoe de uitvoering van de Wmo wordt geregeld. Dit houdt in dat de Wmo per gemeente iets kan verschillen. De kosten die worden gemaakt voor de uitvoering van de Wmo worden gefinancierd uit belastinggeld.

Hoe vraagt u ondersteuning aan?

De Wmo is voor iedereen die thuis ondersteuning nodig heeft, zodat u zelfredzaam en langer zelfstandig kunt leven. Het inkomen of vermogen speelt geen rol bij het wel of niet toekennen van een Wmo-aanvraag. Uitgangspunt is dat iedereen die een bijdrage of subsidie aanvraagt, een inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage betaalt. Daarbij telt ook het inkomen van de partner mee. U dient een aanvraag in bij het Wmo-loket van uw gemeente. Hierna volgt een gesprek met de gemeente op het gemeentehuis of bij u thuis. Hierin bespreekt u met de consulent van de gemeente wat de problemen in uw situatie zijn en wat er nodig is om deze problemen op te lossen. Ofwel; welke woningaanpassingen zin voor u noodzakelijk. Ook wordt er bekeken wat men in uw omgeving kan betekenen. Binnen 10 werkdagen krijgt u een verslag van het gesprek. In dit verslag staat wat de woningaanpassing zijn die voor u gewenst zijn. Als u dit ondertekent heeft u de aanvraag voor subsidie gedaan.

Verbetering van toegankelijkheid op maat

Q-netics heeft een aantal voorzieningen die de zelfredzaamheid en zelfstandigheid in huis aanzienlijk kunnen vergroten. Maar niet iedere situatie leent zich voor één van onze producten en vraagt een meer op maat gemaakte aanpassing voor het opplussen van uw woning . Q-netics heeft een eigen ontwerp- en productieafdeling. Wij kunnen op basis van de situatie een oplossing op maat realiseren. Ook de plaatsing en montage doen wij uiteraard. We ontzorgen u hierin dus volledig. Samen doen we er alles aan om de toegankelijkheid optimaal te maken!

Wilt u meer informatie over hoe u de toegankelijkheid kunt verbeteren? Wij denken graag met u mee en kijken naar oplossingen passend bij uw situatie. Voor meer informatie, vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

Deel dit bericht