Slecht ter been? 4 soorten woningaanpassingen op een rij

09 mei 2017

Het kan een ieder van ons overkomen. Het lopen gaat slechter. Soms is het de ouderdom, soms is het een operatie waardoor uw mobiliteit tijdelijk afneemt. In beide situaties is het nodig om een aantal aanpassingen in de woning te doen zodat u bepaalde handelingen zelfstandig en zonder hulp kunt uitvoeren. Deze zelfstandigheid draagt bij aan de kwaliteit van het leven en is dus belangrijk. Wij zetten vier verschillende woningaanpassingen op een rijtje.

1. Drempelaanpassingen

Het kan nodig zijn om uw woning toegankelijk te maken als u slecht(er) ter been bent. Met behulp van oprijplaten is het mogelijk om een verschil van 5 tot 100 centimeter te overbruggen – van drempeloprit tot trapje bij de entree. De plaat is geschikt voor alle mogelijke situaties doordat deze op maat gemaakt kan worden. Soms is het slechts een kleine drempel die zorgt voor wat overlast bij het betreden van een ruimte met rollator of rolstoel. Een eenvoudige oplossing is het aanbrengen van rubberen plakscheggen. Ze hebben een minimale afmeting, zijn zelfklevend en aan de voorzijde afgeschuind tot een absoluut nulpunt. Bovendien zijn ze eenvoudig op maat te snijden en kunt u ze direct vast plakken op een gladde ondergrond.

een scheg op de grond

2. Wandbeugels

Een relatief eenvoudige aanpassing die u kan helpen zelfstandig handelingen te verrichten, is het plaatsen van een beugel. Een wandbeugel kunt u bijvoorbeeld plaatsen bij de douche of toilet. De wandbeugel helpt u bij het gaan zitten of opstaan maar ook bij het betreden van de douche. Een speciale beugel is de kozijnbeugel. Deze wordt eenvoudig gemonteerd aan een kozijn zodat u houvast heeft bij het binnenkomen van de woning. Ook bij het op- en afstappen van een drempel biedt de beugel extra houvast. Naast deze twee vormen is er nog de trapspilbeugel. Door het laten monteren van een trapspilbeugel kunnen – in sommige gevallen – extremere aanpassingen van de trap, zoals het plaatsen van een traplift, worden voorkomen of uitgesteld.

Wandbeugel voor in de badkamer q-netics

3. Pakpaal

De Pakpaal is een verplaatsbare stalen grijppaal met bovenplaat en voetplaat die tussen vloer en plafond wordt geklemd. Hij geeft houvast en steun op plaatsen waar een muur of een handgreep buiten bereik is. De Pakpaal kan bijvoorbeeld naast uw favoriete stoel geplaatst worden. Er kan een speciale steun aan geplaatst worden om u te ondersteunen bij het opstaat en de eerste stap(pen) zetten. Het plaatsen van een Pakpaal levert geen beschadiging aan de muur, vloer of plafond. Een tijdelijke toepassing, bijvoorbeeld na een heup- of knieoperatie, is daarmee een gemakkelijke keuze.

optrekken met de pakpaal

4. Galerij- en balustradeverhoging

Flats en balkons hebben vaak grotere hoogteverschillen die voor mensen die slecht ter been zijn een probleem vormen. Dan kan het ophogen van de galerij of het balkon een oplossing zijn waardoor u weer gemakkelijk bij uw woning of op uw balkon kunt komen. Zowel de glasvezel versterkt panelen als de houtcomposiet vloeren worden op maat gemaakt zodat deze aanpassing altijd mogelijk is. Vaak is dan ook noodzakelijk om de balustrade te verhogen om de veiligheid te waarborgen. Uiteraard voldoet de balustrade na de aanpassing aan alle veiligheidsnormen van het Bouwbesluit en Wetboek voor toegankelijkheid. En u kunt met plezier genieten van uw balkon.

Balustradeverhoging bij een flat

Wilt u meer weten over woningaanpassingen die uw zelfstandigheid vergroten? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze specialisten of vraag een offerte aan. Wij helpen u graag met een advies op maat!

Deel dit bericht