4 mobiliteitshulpmiddelen voor ouderen en gehandicapten op een rij

07 april 2021

Wanneer de leeftijd toeneemt, neemt de mobiliteit vaak af. Ruim 25% van de mensen die 65 jaar of ouder zijn heeft last van mobiliteitsbeperkingen. Ook bij bepaalde fysieke handicaps kan de mobiliteit afnemen. Denk bijvoorbeeld aan moeite met lopen, het dragen van een boodschappentas, traplopen of opstaan uit een stoel. Vaak zijn dit bewegingen en handelingen die bijna dagelijks worden uitgevoerd en het is dan ook erg vervelend als dit niet zelfstandig lukt. In dit artikel delen we een aantal hulpmiddelen die van pas kunnen komen bij een mobiliteitsbeperking.

Hoe ontstaat een mobiliteitsbeperking?

We spreken van een mobiliteitsbeperking wanneer iemand problemen heeft met bewegen en met vervoer. De oorzaak van zo’n beperking ligt vaak in klachten en aandoeningen van het bewegingsapparaat. U kunt dan denken aan artrose (gewrichtsslijtage), reuma (gewrichtsontsteking) of ernstige rugklachten. De beperking kan ook plotseling ontstaan bij bijvoorbeeld een val waarbij er een fysieke beschadiging ontstaat. Woningaanpassingen kunnen dergelijke ongevallen in huis voorkomen en het dagelijks leven makkelijker maken voor ouderen. Maar het kan ook al erg fijn zijn om gebruik te maken van een hulpmiddel wanneer iemand last heeft van een mobiliteitsbeperking.

Looprek

Bij weinig kracht in de benen en voeten of last van een verminderd coördinatievermogen kan het fijn zijn om gebruik te maken van een looprek.Dit biedt steun bij een groter risico op vallen en hiermee wordt zelfstandig lopen over een kleinere afstand weer een mogelijkheid. Een looprek wordt vaak binnenshuis gebruikt en draagt bij aan zelfstandigheid. Hiermee kan iemand bijvoorbeeld langer zelfstandig thuis wonen.

Wandelstok

Een wandelstok kan steun bieden aan het linker- of rechterbeen wanneer dat nodig is. Wandelstokken zijn geschikt voor zowel binnen als buiten. Er zijn zelfs opvouwbare wandelstokken beschikbaar. Deze zijn gemakkelijk mee te nemen onderweg. Ook zijn er wandelstokken die een speciaal geïntegreerd zitje bevatten, waarmee tijdens een wandeling even kan worden uitgerust.

Rollator

Wanneer iemand veel onzekerheid ervaart tijdens het lopen of staan en wanneer een wandelstok niet meer voldoende ondersteuning biedt, kan een rollator een prettig hulpmiddel zijn. De kans op vallen wordt kleiner en er hoeven geen tassen meer gedragen te worden. Daardoor kan een rollator ook uitkomst bieden bij verminderde spierkracht. Ook biedt een rollator een klein zitvlak waardoor tijdens een wandeling even gerust kan worden.

Rolstoel

De rolstoelis een erg fijn hulpmiddel voor mensen die zeer slecht of (bijna) helemaal niet meer kunnen lopen. Een rolstoel kan zowel binnen als buiten de mobiliteit vergroten. Een rolstoel kan zelfstandig bediend worden maar kan ook geduwd worden door een ander. Ze zijn geschikt voor zowel korte als lange stukken en komen in veel verschillende uitvoeringen. Bij een lage spierkracht maar grote wens naar zelfstandigheid kan een elektrische rolstoel bijvoorbeeld een uitkomst zijn.

Heeft u hulp nodig bij het selecteren van een juist mobiliteitshulpmiddel? Onze adviseurs helpen u graag verder. Neem vooral contact met ons op voor persoonlijk en passend advies.

Deel dit bericht