Met deze hulpmiddelen kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen

28 november 2019

Veel ouderen ervaren ongemakken die hun zelfstandigheid kunnen beïnvloeden. Denk aan een beperkte mobiliteit, evenwichtsstoornissen en krachtverlies. Door deze ongemakken worden zij meer afhankelijk van de hulp van anderen. Vervelend voor henzelf en de omgeving. Om ervoor te zorgen dat zij zich toch zo goed mogelijk kunnen redden en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren, zijn er gelukkig diverse hulpmiddelen. Zo kunnen ouderen langer thuis blijven wonen en zijn zij minder afhankelijk van familie, vrienden of buren.

Complete woningaanpassingen ouderen

Wanneer ouderen meer moeite krijgen om zich in en om hun huis te bewegen, dan is vaak de eerste gedachte dat zij beter naar een aangepaste woonvoorziening of verzorgingshuis kunnen verhuizen. Dit is echter niet altijd noodzakelijk. Met diverse bouwkundige woningaanpassingen kunnen wij ervoor zorgen dat de woning weer goed toegankelijk wordt en dat langer zelfstandig thuis wonen op een prettige en veilige manier mogelijk gemaakt wordt. Iets wat zij zelf ook vaak op prijs stellen. Zo hoeven ze immers niet weg uit hun vertrouwde omgeving. Er zijn op dit gebied verschillende mogelijkheden waarvoor subsidie aangevraagd kan worden via de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo). Q-Netics is specialist in individuele wmo woningaanpassingen voor ouderen en voert regelmatig grootschalige renovatie- en opplusprojecten uit in bestaande woningen en gebouwen. Zo verhogen we onder andere galerijvloeren en balustrades. Ook kunnen we de toegankelijkheid van een woning of gebouw verbeteren door middel van drempelaanpassingen in de vorm van:

  • oprijplaten;
  • scheggen;
  • drempelhulpen;
  • hellingbanen voor een rolstoel of scootmobiel.

Langer zelfstandig thuis wonen dankzij trapspilbeugels

De eerste uitdaging waar veel ouderen met een ongelijkvloerse woning mee te maken krijgen wanneer ze minder goed ter been worden, is de trap. In sommige gevallen is het verplaatsen van de slaapkamer naar beneden een optie, maar de badkamer is vaak een ander verhaal. Dit betekent dat er gezocht moet worden naar een oplossing om het traplopen te vergemakkelijken én veiliger te maken. Vaak ontbreekt het namelijk aan efficiënte steun, die voldoende houvast biedt tijdens het traplopen. Dit is met name het geval bij een gedraaide trapopgang. Dan kan een trapspilbeugel een goede oplossing zijn. Deze steunbeugel biedt net dat beetje extra houvast om op een veilige manier naar boven te lopen. Bovendien biedt de beugel steun tijdens de draai, zonder dat men de handen hoeft los te laten. Trapspilbeugels kunnen zowel bij links- als rechtsopgaande (draaiende) trappen gebruikt worden.

Kozijnbeugels: nooit meer letterlijk met de deur in huis vallen

Voor ouderen die slecht ter been zijn, kan de combinatie van over een drempel stappen en een deur openen een hele uitdaging zijn. Niet alleen de verschillende handelingen en motoriek spelen een rol, maar ook het feit dat men houvast nodig heeft om door de deur te stappen. Met het monteren van een ouderen hulpmiddel kunt u een wereld van verschil maken. Een handgreep in de vorm van een kozijnbeugel biedt dankzij de fijne stevige greep extra houvast bij het openen van de deur en het afstappen van de drempel. Dankzij de smalle bevestigingsflens kan de beugel op ieder willekeurig kozijn bevestigd worden.

Wandbeugels voor badkamer en toilet voor meer houvast

De vloer van de zogenaamde ‘natte ruimte’ in huis, oftewel van de badkamer, kan glad zijn. Dat geldt ook voor de vloer van het toilet. Hierdoor is de kans op uitglijden in badkamer of toilet een stuk groter dan in een andere ruimte. Zeker voor mensen die minder mobiel zijn. Extra steun in de vorm van een wandbeugel voor badkamer of toilet is dan zeer welkom. Zo kunnen oudere bewoners zich toch zelfstandig in deze ruimtes bewegen en blijft zelfstandig wonen voor ouderen een goede en vertrouwde optie. Ook douchen of een toiletbezoek worden op deze manier een stuk eenvoudiger. Hierdoor hebben zij minder hulp nodig bij hygiënische handelingen en ervaren zij een groter gevoel van autonomie in hun dagelijks leven. Onze wandbeugels zijn eenvoudig te bevestigen, maar u kunt dat natuurlijk ook laten doen door onze vakkundige montagemedewerkers.

wandbeugel voor toilet

De pakpaal is één van de handigste hulpmiddelen voor ouderen

De pakpaal is één van de handigste hulpmiddelen voor ouderen in huis. In het bijzonder voor hen die moeite hebben met opstaan en gaan zitten. En het grote voordeel is dat de pakpaal verplaatsbaar is. U klemt hem simpelweg tussen vloer en plafond. Dit kan op elke willekeurige plek in huis, zonder te boren. Hierdoor wordt extra houvast gecreëerd naast het bed, een stoel of bank. Het is zelfs mogelijk om de pakpaal mee te nemen naar een vakantieadres, waardoor dit praktische hulpmiddel niet alleen thuis van onschatbare waarde is, maar ook buiten de deur meer zelfstandigheid en vrijheid geeft. Deze verplaatsbare stalen grijppaal geeft namelijk houvast en steun op plaatsen waar een muur of een handgreep buiten bereik is. Bovendien is het mogelijk om de pakpaal uit te rusten met verschillende hulpstukken in de vorm van een beugel van 30, 60 of 80 centimeter en/of een arm met een papegaai. Dit laatste is met name handig wanneer de pakpaal gebruikt wordt bij het bed. Met behulp van de papegaai en de pakpaal kan iemand zich omhoog trekken en eenvoudiger uit bed komen.

Hulpmiddelen voor zelfstandig thuiswonen

Meer weten over hulpmiddelen die mobiliteit van ouderen vergroten?

Wilt u meer informatie over onze hulpmiddelen die de mobiliteit van ouderen vergoten waardoor zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij denken uiteraard graag met u mee en bieden oplossingen op maat.

 

Deel dit bericht