Met deze hulpmiddelen kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen

10 juli 2018

Als u ouder wordt, ervaart u vaker ongemakken. Met sommige ongemakken kunt u prima uit de voeten, maar soms beïnvloeden deze ongemakken uw zelfstandigheid. En dat is minder prettig omdat u niet iedere keer hulp wilt vragen aan uw eigen partner, familie of buren. Toch wordt van ons verwacht dat we zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Bovendien willen de meeste mensen niet weg uit hun vertrouwde omgeving. Hoe kunt u daar zelf iets aan doen? Deze aanpassingen en hulpmiddelen in uw huis zorgen ervoor dat u langer thuis kunt wonen.

Beugels bij uw trap

Als u niet in een woning woont waar alles gelijkvloers is, kan zelfstandig wonen op een bepaald punt in uw leven lastig worden. Misschien heeft u ruimte in huis om uw slaapkamer naar beneden te verplaatsen maar een badkamer verplaatsen is al heel wat meer werk. Als u ouder wordt kan het lastig zijn om een trap op te lopen. U heeft net wat extra steun nodig om de trap op te gaan maar die is er niet altijd. Met name bij een gedraaide trapopgang geeft de spil, waar de treden aan zijn bevestigd, niet voldoende houvast. Dan kunnen trapspilbeugels voor u de oplossing zijn! Deze steunbeugel biedt net dat beetje extra houvast dat u nodig heeft. Bovendien biedt de beugel steun tijdens de draai, zonder dat u uw handen hoeft los te laten. Trapspilbeugels kunnen zowel bij links- als rechtsopgaande (draaiende) trappen gebruikt worden.

Badkamer en toilet steunbeugels

De vloer van de zogenaamde ‘natte ruimte’ in huis, oftewel van de badkamer, kan glad zijn. Dat geldt ook voor de vloer van uw toilet. Deze tegelvloer kan zowel droog als nat te glad zijn en geeft u te weinig houvast bij het staan tijdens het douchen of het gaan zitten en opstaan tijdens de toiletgang. Als u ouder wordt kan het zijn dat u last krijgt van minder stabiliteit bij deze handelingen. Dit kan u belemmeren in uw dagelijkse leven. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen aan te brengen zodat u gewoon thuis kunt blijven wonen. Een van die relatief kleine aanpassingen is het aanbrengen van wandbeugels die u extra steun bieden in toilet of badkamer. De wandbeugel is makkelijk te bevestigen aan de wand. U heeft steun tijdens het douchen of bij het gaan zitten en opstaan in de wc. U hoeft dan minder om hulp te vragen bij uw hygiënische handelingen en dat geeft u een groot gevoel van zelfstandigheid.

De pakpaal

De pakpaal is een handig hulpmiddel voor ouderen. De pakpaal geeft steun bij het opstaan uit stoel, bank of bed. Het is een verplaatsbare stalen grijppaal met bovenplaat en voetplaat die u tussen de vloer en het plafond klemt zonder dat u moet boren. Hij geeft houvast en steun op plaatsen waar een muur of een handgreep buiten bereik is. Stroom is niet nodig want de pakpaal werkt zonder elektriciteit. U kunt hier verschillende beugels of zelfs een bedpapegaai aan bevestigen zodat u hem helemaal kunt afstemmen op uw wensen. De paal kan naast de stoel of bank geplaatst worden, zodat u zelf kunt opstaan. Maar ook bij het bed is de pakpaal een handig hulpmiddel. Als u niet meer zelfstandig uit bed kunt komen of als het moeite kost om rechtop te gaan zitten in bed, dan kunt zich met behulp van de bedpapegaai aan de pakpaal omhoog trekken. De pakpaal is een goed hulpmiddel waarmee u langer zelfstandig bent!

U ziet dat er genoeg hulpmiddelen zijn die ervoor kunnen zorgen dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen. Wilt u hier meer informatie over? Neem contact met ons op voor meer informatie, vragen of advies. Wij denken uiteraard graag met u mee en bieden oplossingen op maat.

Deel dit bericht