Langer zelfstandig thuis wonen? Volg deze 4 tips

29 september 2017

Over het algemeen geldt dat een mens zo lang mogelijk zelfstandig wilt zijn. Het liefst wonen we zo lang mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving. Dat geldt ook als u ouder wordt of als u hulp nodig heeft in uw dagelijks leven. Niet voor niets is het spreekwoord ‘Eigen haard is goed waard’. Naast dat u dat zelf wilt, is de wens van de overheid ook dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Het is belangrijk dat u zo gewoon en comfortabel uw leven kunt leiden. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Deze 4 tips kunnen u daarbij helpen.

1. Haal drempels weg

Als u ouder wordt, of als u verminderd mobiel bent, kan een lage drempel voor u een groot probleem zijn. U bent minder stabiel en als u met uw voet of schoen achter de drempel blijft hangen, kunt u vallen. Met allerlei nare gevolgen zoals een tijdelijke opname in ziekenhuis of revalidatiekliniek. Dat helpt u niet bij uw wens om zelfstandig te blijven wonen. Gelukkig is het mogelijk om drempels, opstapjes en trapjes die u hinderen bij het vrij bewegen in uw huis aan te pakken. Er zijn diverse drempelaanpasingen mogelijk die er voor zorgen dat u de hoogte kunt overbruggen. Voor iedere drempel is een aanpassingen die past in uw huis en bij uw (toekomstige) wensen.

2. Hulp bij traplopen

Een trap in huis kan een probleem zijn als u zelfstandig wilt blijven wonen. Bij het ouder worden is het lastiger om een trap op te lopen. Natuurlijk is het mogelijk om een traplift te installeren. Dit is echter een grote verbouwing waar flink wat kosten aan verbonden zijn. En soms kan een kleine aanpassing al voldoende zijn en kunt u weer naar de eerste verdieping. U heeft net wat extra steun nodig bijvoorbeeld en die is er niet altijd. Met name bij een gedraaide trapopgang geeft de spil waar de treden aan zijn bevestigd niet voldoende houvast. Dan kunnen trapspilbeugels een goede oplossing zijn. Deze beugel biedt net dat beetje extra houvast. De trapspilbeugel biedt steun tijdens de draai, zonder dat u uw handen loslaat. Trapspilbeugels kunnen zowel bij links- als rechtsopgaande (draaiende) trappen gebruikt worden.

3. Sanitair geschikt maken

Een gladde ondergrond van toilet of douche kan vervelend zijn. De tegelvloer is te glad en biedt te weinig houvast tijdens douchen of tijdens de toiletgang. Het is van belang dat dit wordt aangepast als u zo lang mogelijk veilig zelfstandig wil blijven wonen. Gelukkig zijn er oplossingen genoeg. Een van die relatief kleine aanpassingen is het aanbrengen van wandbeugels die u extra steun bieden in toilet of badkamer. De beugels zijn makkelijk te bevestigen aan de wand van het toilet of de badkamer.

4. Mobiliteit is belangrijk

Bij zelfstandig wonen hoort ook dat u op pad kunt gaan, bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen. Als u afhankelijk bent van een scootmobiel voor uw vervoer is het prettig dat uw woning voorzien is van speciale scootmobielproducten. Zo moet u deze op een veilige manier weg kunnen zetten op een plek die voor u goed toegankelijk is. Ook is het belangrijk dat u de accu gemakkelijk kunt opladen zodat u niet onverwacht en ongewenst te maken krijgt met een lege accu als u afspraken heeft gemaakt.

Als u zo lang mogelijk zelfstandig wilt blijven wonen zijn er voldoende mogelijkheden om uw woning geschikt te maken. Wilt u meer informatie over hulpmiddelen of aanpassingen die u kunnen helpen?  Neem contact met ons op voor meer informatie, vragen of advies. Wij denken uiteraard graag met u mee en bieden oplossingen op maat.

Deel dit bericht