Langer zelfstandig thuis met woningaanpassingen

02 juni 2016

Wanneer u wordt beperkt in uw mobiliteit is thuis wonen vaak lastiger. Woningen hebben smalle gangen, bijna geen steunpunten en bevatten ongelijke vloerdelen en drempels. Met relatief kleine woningaanpassingen worden dit soort ongemakken weggenomen. Hierdoor woont u langer zelfstandig thuis. Welke mogelijkheden er allemaal zijn leest u in dit artikel.

Drempelhulp

Drempels zijn vaak obstakels voor minder mobiele bewoners. Een drempelhulp maakt het makkelijker om met bijvoorbeeld rollators en scootmobiels de drempel te passeren. Ook voorkomt het valgevaar bij bewoners die een wandelstok gebruiken of zonder hulpmiddel lopen. Een drempelhulp is er in verschillende soorten en maten. Voor elk type drempel is een geschikte aanpassing.

Scheggen

Scheggen worden voor drempels of andere obstakels geplaatst om een geleidelijke doorgang te bevorderen. Dit hulpmiddel is geschikt voor hoogte verschillen van enkele centimeters. Ze kunnen zowel binnen als buiten toegepast worden, omdat ze van onderhoudsvrij materiaal worden gemaakt.

Drempelopritten

Hogere drempels worden overbrugd met drempelopritten. Deze opritten zijn modulair gebouwd en zijn daardoor in iedere gewenste vorm verkrijgbaar. Een drempeloprit kan een hoogte tot 25 cm overbruggen en is geschikt voor zowel binnen als buiten.

Of u scheggen of een dremploprit nodig heeft is afhankelijk van de situatie en hoogte van het obstakel.

Oprijplaten

Een oprijplaat vergemakkelijkt de toegang tot een woning. Ze zijn vooral geschikt voor situaties met ongelijk straatwerk in combinatie met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Door de sterke constructie is dit product zeer goed inzetbaar bij ongelijk straatwerk met hoogteverschillen tot zelfs 100 cm.

Wandbeugels

Wandbeugels worden voornamelijk gebruikt om extra houvast te creëren in situaties waarbij u moet opstaan, een drempel moet overbruggen of bij een gladde vloer.

Een wandbeugel biedt steun en veiligheid op gladde oppervlakten. Ze worden vaak geplaatst in de badkamer, omdat dit een ruimte is waar over het algemeen meer risico’s zijn

Kozijnbeugel

Een kozijnbeugel biedt steun en veiligheid bij het openen van een deur en bij het afstappen van een hoge drempel.

Vloer verhoging

Als er teveel obstakels zijn rondom het huis, kan er gekozen worden voor een vloerverhoging, ook wel opplussen genoemd. De gehele buitenvloer wordt met op maat gemaakte panelen tot één hoogte gebracht waardoor alle obstakels in één keer overbrugd worden. Deze aanpassing wordt vaak toegepast in flatgebouwen en andere soortgelijke complexen.

Er kan hiervoor worden gekozen voor een galerij verhoging. Deze verhoging voorziet in een egale galerij vloer waardoor hindernissen zijn weggenomen. Als de vloer van de woning lager ligt dan de galerijvloer, kan dit met een oprit worden toegankelijk worden gemaakt. Wanneer de galerijvloer verhoogd is, moet vaak ook de balustrade verhoogd worden om valgevaar te voorkomen.

Er kan ook gekozen worden voor het verhogen van de balkonvloer. Ook hierbij wordt de vloer egaal gemaakt waardoor deze kan aansluiten bij de vloer binnen.

Subsidie woningaanpassingen

Het is mogelijk om subsidie te krijgen voor MVO woningaanpassingen.  Om subsidie te krijgen heeft u een Wlz-indicatie nodig of een aanmelding bij het WMO-loket. Lees meer over subsidies.

Deel dit bericht