3 handige hulpmiddelen voor ouderen in bad

29 januari 2020

De vergrijzing is een feit. Dit betekent dat het aanbod van woningen waarin ouderen zelfstandig kunnen leven logischerwijs zal moeten stijgen. Ook zullen er ouderen zijn die langer dan gepland in hun eigen woning willen (of moeten) blijven wonen. Naast de aanbouw van nieuwe wooncomplexen voor ouderen, maar ook van bejaardenhuizen en aanleunwoningen, zullen dus ook bestaande huizen moeten worden aangepast zodat een oudere hier op een zo veilig mogelijke manier kan blijven wonen. Vaak kan een woning al met een aantal kleine aanpassingen geschikt worden gemaakt voor de laatste levensfase. Meestal wordt begonnen met het vertrek waar over het algemeen de meeste ongelukken plaatsvinden, namelijk de badkamer. Hieronder leest u over een aantal onmisbare hulpmiddelen in de badkamer van senioren.

Hulpmiddelen in de badkamer: rubberen matten

Een kleine en bovendien goedkope oplossing is het aanbrengen van rubberen douchematten in het bad en in de douche. Dit zorgt ervoor dat uitglijden in een gladde douchebak of badkuip zo goed mogelijk wordt voorkomen. Echter, een mat is alleen geen goede oplossing voor de lange termijn. Blijft een oudere voor langere tijd in een onaangepaste woning wonen, of bouwt u nieuwe appartementen voor mensen op leeftijd? Goede hulpmiddelen voor ouderen die ongelukken bij het douchen helpen te voorkomen zijn wandbeugels of een pakpaal.

Wandbeugels voor in de badkamer

Met onze steunbeugels voor badkamer, toilet en douche maakt u van de sanitaire ruimte weer een veilige en aangename kamer in huis. Het beste is om de wandbeugels aan te brengen op plekken waar de oudere zich moet verplaatsen, een hoog-laag beweging maakt, of waar de focus ligt op andere zaken. In de badkamer zijn dit het toilet, bad & douche, maar ook de wastafel. Ook als het evenwicht normaal geen probleem vormt, zit een uitglijdpartij soms in een klein hoekje. Een wandbeugel binnen handbereik geeft de oudere een zeker gevoel en helpt valpartijen zoveel mogelijk voorkomen.

Veilig in bad met een pakpaal

Als u nieuwe woningen voor ouderen bouwt, zal u niet snel kiezen voor een bad in de badkamer. Blijft een oudere toch in zijn of haar huidige woning wonen, dan is een bad soms al aanwezig. Vaak is het plaatsen van een wandbeugel die steun biedt bij het in- en uit bad komen lastig. In deze gevallen kunt u ervoor kiezen een pakpaal te plaatsen in de omgeving van het bad. U kunt ter plekke bepalen waar de pakpaal de beste steun biedt omdat deze op ieder moment eenvoudig kan worden verplaatst.

Meer weten over handige hulpmiddelen voor ouderen in de badkamer?

Heeft u hulp nodig bij het creëren van een veilige badkamer voor ouderen? Wij denken graag met u mee. U kunt vrijblijvend contact opnemen om uw vraagstukken te bespreken.

Deel dit bericht