5x hulpmiddelen voor lichamelijk gehandicapten

15 september 2020

Op het moment dat u problemen krijgt met uw gezondheid en hierdoor minder mobiel wordt, of om een andere reden lichamelijke beperkingen krijgt, is het creëren van leefgemak in uw woonomgeving essentieel. Of u een tijdelijke beperking heeft of blijvend mindervalide bent, speelt in dit geval geen rol: u wilt zo snel mogelijk weer comfortabel kunnen bewegen binnen uw eigen huis. Gelukkig zijn er veel invalide hulmiddelen beschikbaar die ervoor kunnen zorgen dat u kunt blijven wonen in uw huidige huis, ook als u plotseling gehandicapt geworden bent. Wij zetten 5 hulpmiddelen voor mindervaliden op rij die gemakkelijke bewegen binnenshuis weer mogelijk maken.

1. De Pakpaal

De pakpaal is een verplaats- en verstelbare stalen grijppaal. Een bovenplaat en voetplaat worden op een willekeurige locatie tussen de vloer en het plafond geklemd. Op deze manier geeft de pakpaal steun en houvast op plaatsen waar een muur of handgreep buiten bereik is. Het plaatsen van een pakpaal levert geen beschadiging op aan de muur of op de vloer of het plafond. Ook bij tijdelijke toepassing is dit hulpmiddel voor lichamelijk gehandicapten dus een goede keuze. Aan de pakpaal kunnen verschillende steunen bevestigd worden, die het gebruik van de paal geschikt maken voor diverse situaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hulp bij het omdraaien in bed, of aan het gemakkelijker opstaan vanuit een stoel of bed. Dit maakt de pakpaal tot een van de meest veelzijdige hulpmiddelen voor mindervaliden.

2. Wandbeugels

Om een ruimte met een gladde ondergrond goed toegankelijk te houden of maken voor lichamelijk gehandicapten, zijn invalide hulpmiddelen nodig. Bij verminderde mobiliteit kan een bezoek aan de badkamer, douche of het toilet snel problemen opleveren. Vaak ontbreekt bijvoorbeeld de broodnodige steun bij het betreden van en het rondlopen in de badkamer. Ook opstaan van het toilet kan zonder extra steun lastig zijn. De oplossing is eenvoudig: door wandbeugels te plaatsen worden extra steunpunten gecreëerd in gladde ruimten. Zo kunnen ook lichamelijk gehandicapten makkelijk zelfstandig door de ruimte blijven bewegen. Beugels zijn makkelijk te bevestigen aan wanden, bijvoorbeeld aan die van het toilet of de badkamer.

3. Trapspilbeugels

Een situatie waar hulpmiddelen voor invaliden onmisbaar zijn is zonder twijfel de trap. Naast de leuning is voor een lichamelijk gehandicapte extra steun nodig die nogal eens ontbreekt. Met name bij een gedraaide trapopgang is het moeilijk steun te vinden in de traditionele trapspil. Met de trapspil bedoelen we de rand waaraan de traptreden zijn bevestigd. Trapspilbeugels zijn voor lichamelijk gehandicapten zeer geschikte hulpmiddelen in dit soort situaties. De beugels bieden extra houvast voor degenen die meer ondersteuning nodig hebben op de trap en bieden ook steun tijdens de draai, zonder dat de handen van de leuning te hoeven worden losgelaten. Trapspilbeugels kunnen zowel bij links- als rechts opgaande (draaiende) trappen worden gebruikt. Een dure oplossing als een traplift kan hierdoor vaak nog even worden uitgesteld.

4. Kozijnbeugels

Een ander veelvoorkomend probleem voor iemand met lichamelijke beperkingen, is het openen van deuren. Wanneer u minder mobiel bent kan ook het door de deuropening bewegen lastig zijn. Misschien bent u minder stabiel omdat u één hand gebruikt om de deur mee open te houden, of heeft u moeite met de afstap of drempel. Daarnaast zijn de meeste deuren veel te zwaar om zonder invalide hulpmiddel doorheen te kunnen bewegen. Het plaatsen van kozijnbeugels helpt bij het zelfstandig kunnen blijven verrichten van dit soort handelingen. De beugels bieden extra houvast bij het openen van een deur en zorgen voor steun bij het over de drempel stappen. Het bevestigen kan door uzelf worden gedaan. Dankzij de smalle lip kan de beugel eenvoudig op een willekeurig kozijn bevestigd worden.

5. Drempelaanpassing

Ook als kozijnbeugels zijn geplaatst, kan een drempel in de deuropening nog voor problemen zorgen. Voor lichamelijk gehandicapten kan zelfs de kleinste drempel een grote hindernis zijn. Stelt u zich eens voor dat u die hindernis dagelijks, of zelfs meerdere keren per dag, moet nemen. Gelukkig zijn verschillende drempelaanpasingen mogelijk die helpen bij het overbruggen van een dergelijke hoogte. Ook voor opstapjes en trapjes die hinderen bij het vrij bewegen in huis, kunnen invalide hulpmiddelen in de vorm van drempelaanpassingen een goede oplossing zijn. Voor lichamelijk gehandicapten die met een rollator, looprekje of rolstoel bewegen is plaatsing van deze hulpmiddelen vaak essentieel om in het huidige huis te kunnen blijven wonen.

Meer weten over hulpmiddelen voor lichamelijk gehandicapten en mindervaliden?

Zoals hierboven uitgelegd, zijn er voldoende hulpmiddelen voor lichamelijk gehandicapten beschikbaar die het mogelijk maken om gemakkelijk binnenshuis te kunnen blijven bewegen. Wilt u meer informatie over bovenstaande invalide hulpmiddelen of heeft u vragen over andere aanpassingen in uw woning? De professionals van Q-netics denken graag met u mee over oplossingen op maat.

Voor meer informatie, vragen of advies kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Deel dit bericht