Hoogteverschillen eenvoudig overbruggen doet u zo

10 augustus 2017

In een huis of openbaar gebouw kan het zijn dat een drempel of een opstapje net te hoog is voor u. Omdat u minder goed ter been bent en met een stok of rollator loopt. Of omdat u in een rolstoel zit. De toegankelijkheid van de ruimte is dan niet zodanig dat u hier gemakkelijk naar binnen of naar buiten kunt gaan. Dat is vervelend maar bovenal niet nodig. Hoe kunt u hoogteverschillen eenvoudig overbruggen?

Scheggen of plakscheggen

Het kan zijn dat de hoogte die u moet overbruggen slechts een drempel is. U ondervindt hiervan hinder bij het gebruik van een rolstoel of rollator. Dit hoogteverschil kunt u eenvoudig wegnemen door scheggen te plaatsen bij de drempel. Daarmee overbrugt u kleine obstakels van enkele centimeters en worden drempels tot een minimum beperkt. Deze drempeloploop of drempeloverbrugging wordt aan beide kanten tegen de drempel aan geplaatst en is beschikbaar in verschillende formaten, zodat ze bij elke deur en drempel passen. En mocht de ruimte toch te klein zijn om een gewone scheg te plaatsen kunt u kiezen voor een plakscheg. Deze doet hetzelfde maar hebben een minimale afmeting. Ze zijn zelfklevend en aan de voorzijde afgeschuind tot een absoluut nulpunt. Omdat deze eenvoudig op maat te snijden zijn passen ze vrijwel overal. Met een scheg of plakscheg overbrugt u een hoogteverschil van 0.6 tot 15 centimeter.

Oprijplaten of traanplaatopritten

Als u gebruik maakt van een rolstoel is het belangrijk dat u gemakkelijk naar binnen en naar buiten kunt rijden. Zelfstandig, zodat u niet om hulp hoeft te vragen. De traanplaat, ook wel rupsplaat of druppelplaat genoemd, is bij uitstek geschikt om uw woning toegankelijker te maken. Het antislip profiel zorgt ervoor dat u met een rolstoel veilig en zonder weg te glijden naar binnen en buiten kunnen. Deze traanplaten worden ook door zorginstellingen gebruikt om het pand toegankelijker te maken voor bewoners en bezoekers. Ze kunnen een verschil van 3 tot 15 centimeter overbruggen. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van oprijplaten. Een aluminium oprijplaat zorgt ervoor dat een ingang snel en eenvoudig toegankelijk is voor minder validen en mensen die slecht ter been zijn. Het oppervlak van de roosteropritten is antislip. U kunt hiermee een hoogte overbruggen van 5 tot 100 centimeter.

Toegankelijkheid is belangrijk

Het is belangrijk dat u gemakkelijk toegang heeft tot uw huis of een openbaar gebouw. Ook of misschien wel juist als u minder mobiel bent. Zonder dat u altijd anderen om hulp moet vragen. Dit zorgt ervoor dat u langer onafhankelijk bent. En dat maakt uw leven prettiger. Daarnaast is het zo dat vanaf januari 2017 de wet toegankelijkheid voor openbare gebouwen van kracht is. Als u beheerder bent van een openbaar gebouw bent u verantwoordelijk voor deze toegankelijkheid.

De mogelijke aanpassingen aan uw woning of aan een openbaar gebouw om de toegankelijkheid te vergroten zijn divers. Wilt u meer informatie over hoe u hoogteverschillen gemakkelijk kunt overbruggen? Wij denken graag met u mee en bieden oplossingen op maat. Voor meer informatie, vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

Deel dit bericht