Hoe verbetert u de toegang tot galerijwoningen voor rolstoelen en scootmobiels?

03 december 2015

Wanneer u mindervalide bent kan het lastig zijn uw woning in te gaan of te verlaten. Vooral wanneer u in een appartementencomplex of flat woont. Met een aantal aanpassingen kunnen galerijen weer rolstoel-en scootmobielvriendelijk worden gemaakt. Zo bent u weer in de gelegenheid om veilig uw galerij en woning te betreden.

Kunt u eenvoudig uw galerij bereiken?

Om uw woning te bereiken heeft u veel al te maken met het betreden van bijvoorbeeld de lifthal. Het kan zijn dat u de galerij of de hal moet bereiken door een hoge drempel te overbruggen.  Wanneer u slecht ter been bent is afstappen gevaarlijk of zelfs niet mogelijk. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die ervoor zorgen dat de scootmobiel en rolstoel moeiteloos de galerij kunnen betreden.

Scheg

Een drempelhulp of scheg kan eenvoudig geplaatst worden. Deze scheg kan op elke gewenste hoogte gemaakt worden, waardoor de drempel geen obstakel meer hoeft te zijn. Scheggen zijn gemaakt van kunstof en te verkrijgen in verschillende hoogtes. Wanneer het hoogteverschil te groot is, is een drempeloprit aan te bevelen.

Is de woning binnengaan met een scootmobiel of rolstoel een probleem?

Wanneer u veilig de galerij kunt bereiken kunnen zich nog obstakels bevinden rondom de voordeur. De deur is bijvoorbeeld een stuk hoger dan de galerijvloer. Eén van de oplossingen hiervoor is net al genoemd: een schegplaat. Andere oplossingen zijn:

Drempeloprit

Wanneer het hoogte verschil te groot is voor een scheg kan een drempeloprit uitkomst bieden.  Een drempeloprit is een plateau die het hoogteverschil tussen de galerijvloer en de deur overbrugt, waarbij de zijkanten schuinaflopen op de galerijvloer. Afhankelijk van uw woonsituatie zal gekeken worden welke oplossing voor u de juiste is. Meer weten over drempelopritten of oprijplaten voor scootmobiels of rolstoelen, neem dan contact met ons op.

Verhoging van de balustrade

Wanneer de vloer van een galerij verhoogd wordt, wordt het hekwerk in verhouding lager. Het is aan te raden een opplussing oftewel een drempeloprit te combineren met een verhoogde balustrade. Dit maakt de situatie weer veilig. 

Houvast

Wanneer u slecht ter been bent, maar zonder hulpmiddel zelfstandig de woning kunt betreden, kunt u kiezen voor een kozijnbeugel. Dit is een beugel die aan het kozijn bevestigd wordt en zorgt voor extra houvast.

Meer informatie?

Heeft u vragen over de beste oplossing in uw eigen situatie, of die van een van uw naasten. Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

Deel dit bericht