Drempeloplossingen op maat voor een rolstoel

06 oktober 2017

Op het moment dat iemand in een rolstoel terecht komt te zitten, blijken kleine drempels al flinke hindernissen. Hindernissen om vrij te bewegen in huis. Dit gevoel van vrij kunnen bewegen is belangrijk om zelfstandig de dagelijkse handelingen uit te kunnen voeren. Niets zo vervelend als dat iemand bij alles hulp moet vragen. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de drempel, letterlijk en figuurlijk, weg te nemen. Wij zetten een aantal drempeloplossingen voor u op een rijtje.

Scheggen of plakscheggen

Soms is de drempel waar de rolstoel overheen moet net te hoog. En levert het een probleem of hinder op bij gebruik van een rolstoel. Gelukkig zijn er oplossingen waarmee u het hoogteverschil kunt wegnemen. Zo kunt u scheggen plaatsen bij de drempel. Hiermee overbrugt u een hoogte van enkele centimeters. Deze drempeloploop of drempeloverbrugging plaatst u aan beide kanten tegen de drempel en is beschikbaar in verschillende formaten, zodat ze bij elke deur en drempel passen.

scheggen

Ook kunt u kiezen voor een plakscheg. Deze heeft dezelfde functie als een scheg maar is zelfklevend. Aan de voorzijde zijn ze afgeschuind tot een absoluut nulpunt. Omdat deze eenvoudig op maat te snijden zijn, passen ze vrijwel overal. Met een scheg of plakscheg overbrugt u een hoogteverschil van 0.6 tot 3,6 centimeter.

Kleine, rubberen scheggen voor in een gebouw

Oprijplaten of traanplaatopritten

De toegankelijkheid van een woning is belangrijk, zeker als iemand in een rolstoel zit. Met de traanplaat, ook wel rupsplaat of druppelplaat genoemd, is de woning toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het antislip profiel zorgt ervoor dat iemand met een rolstoel veilig en zonder weg te glijden naar binnen en buiten kan. Deze traanplaten worden ook vaak door zorginstellingen gebruikt om het pand toegankelijker te maken voor bewoners en bezoekers. Ze kunnen een verschil van 3 tot 15 centimeter overbruggen.

Traanplaatoprit voorbeeld

Traanplaatoprit voor kleine opstap bij deur

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van oprijplaten. Een aluminium oprijplaat zorgt ervoor dat een ingang snel en eenvoudig toegankelijk is voor minder validen (met rolstoel of scootmobiel) en mensen die slecht ter been zijn. Het oppervlak van de roosteropritten is antislip. U kunt hiermee een hoogte overbruggen van 5 tot 100 centimeter. De oprijplaten zijn op maat te maken, de vorm en de hoogte is altijd aan te passen aan de situatie.

lange aluminium oprijplaat

Lange oprijplaat met hekwerk bij voordeur

Rolstoel drempeloprit

Rolstoel drempelopritten maken kleine hindernissen overbrugbaar. Ze zijn modulair gebouwd en kunnen daardoor in iedere gewenste vorm geleverd en gelegd worden. Het is mogelijk om de oprit op een kleine drempel te plaatsen. Maar het bijzondere van deze vorm van drempeloploop is dat deze een volledige galerij kan verhogen. Bij het plaatsen van een drempeloprit op een galerij kunnen we ook een balustradeverhoging monteren, zodat de veiligheid te allen tijde kan worden gegarandeerd. Deze drempelopritten zijn stabiel en altijd precies aan te passen aan de situatie.

Rolstoel drempeloprit

Wilt u meer informatie over hoe u hoogteverschillen gemakkelijk kunt overbruggen, passend bij uw situatie ? Wij denken graag met u mee en bieden oplossingen op maat. Voor meer informatie, vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

Deel dit bericht