De hoogte van balustrades en hekwerken, welke regels gelden er?

23 april 2019

Om valgevaar te voorkomen worden er balustrades en hekwerken toegepast. Wanneer de vloer wordt verhoogd middels een hellingbaan, balkon,- of galerijvloerverhoging moet in de meeste gevallen ook de balustrade worden verhoogd om te blijven voldoen aan de regels en voorschriften. Bij oudere gebouwen komt het ook voor dat de hoogte van het hekwerk simpelweg lager is dan de huidige norm. Ook in dit geval biedt de balustradeverhoging de oplossing om het bestaande hekwerk, middels een kleine aanpassing, opnieuw te laten voldoen aan de huidige wet en regelgeving. De Q-Netics balustradverhoging voorkomt valgevaar en draagt bij aan een veilige leefomgeving van gebouwen. In dit artikel vertellen wij u precies hoe hoog een balustrade of hekwerk dient te zijn en welke voorschriften en regels er gelden.

Hoogte balustrade vastgelegd in bouwbesluit

Een balkon, raam, trap, galerij of hellingbaan moet altijd voldoende afgeschermd worden om ongelukken te voorkomen. Bijvoorbeeld met een afscheiding in de vorm van een balustrade of hek. De minimale hoogte van balustrade of balkon reling, is daarom wettelijk vastgelegd. Wij hebben de regels van het bouwbesluit balustrade voor u op een rij gezet. Betreft het een balkon of galerij en is het hoogteverschil met de begane grond:

  • Minder dan 1 meter? Dan is een afscheiding niet nodig.
  • Meer dan 1 meter en maximaal 13 meter? Dan is een afscheiding van minimaal 1 meter hoog vereist.
  • Meer dan 1 meter en maximaal 13 meter én betreft het een bijeenkomstfunctie? Bijvoorbeeld bij een theater of sporthal? Dan mag de afscheiding verlaagd worden tot minimaal 0,7 meter, mits de balustrade minimaal 0,4 meter breed is. Zodat men er alsnog niet gemakkelijk overheen valt.
  • Meer dan 13 meter? Dan heeft u een afscheiding nodig van minimaal 1,2 meter hoog.

Let daarom goed op bij een balkon- of galerijverhoging, want in de meeste gevallen is een balustrade verhoging dan ook noodzakelijk.

Voor een raam gelden overigens aangepaste regels, omdat een raam zelf ook bescherming biedt tegen naar buiten vallen. Voor een raam is een afscheiding, meestal een dichte borstwering, van minimaal 0,85 meter nodig. Ook bij een trap of hellingbaan geldt een minimale hekwerk hoogte van 0,85 meter voor de afscheiding. Uitgezonderd trappen of hellingbanen die een hoogteverschil van maximaal 1 meter overbruggen.

De afstand tussen de spijlen van de balustrade

Ook voor de afstand tussen de spijlen van uw balustrade of hekwerk gelden regels. Deze ruimte mag niet te breed zijn. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat een kind er tussendoor kan vallen of zijn hoofd tussen de spijlen kan steken. Een balustrade bedoeld voor een woning, kinderopvang of basisschool mag daarom geen openingen tussen de spijlen hebben waar een bol tussen past met een doorsnede van meer dan 10 centimeter. Althans, dit geldt in ieder geval voor de eerste 70 centimeter hoogte van de balustrade. Daarboven geldt een maximale opening van 20 centimeter. De balustrade of het hekwerk mag daarnaast op enige afstand van de vloer geplaatst worden, maar dit mag nooit meer dan 5 centimeter bedragen.

Wetgeving balustrades: geen opstapmogelijkheden

U moet er niet aan denken: kinderen spelen op het balkon en op een onbewaakt ogenblik klimmen ze over de balustrade. Kinderen doen immers onverwachte dingen en zien veel minder gevaar dan volwassenen. Om te voorkomen dat mensen of kinderen over een balkonbalustrade of hekwerk kunnen klauteren, is daarom in de wetgeving balustrades ook vastgelegd dat er geen opstapmogelijkheden mogen zijn tussen 20 en 70 centimeter boven de vloer. Denk aan een horizontale spijl of een vlak waar een voet op past.

Met Q-Netics bent u verzekerd van veilig hekwerk

Heeft u drempelhulp of een balkon- of galerijverhoging laten aanleggen? Dan kan het zijn dat de balustrade hoogte niet meer voldoet aan de vereiste minimale hoogte. Dit kan voor onveilige situaties zorgen, omdat de originele balustrade niet meer voldoende steun en zekerheid biedt. Zorg in dat geval ook voor een verhoging van de balustrade, zodat het hekwerk weer voldoet aan de veiligheidsnormen volgens het Bouwbesluit en het Wetboek voor toegankelijkheid. Het bestaande hekwerk kan verhoogd worden met het Q-Netics aluminium relingprofiel. Naast standaard profielen bieden wij ook maatwerkoplossingen die wat betreft vorm, kleur en afmeting volledig aansluiten bij het huidige hekwerk. Dankzij onze eigen metaalafdeling kunnen wij elk gewenst ontwerp zelf produceren en tegen een scherp tarief aanbieden. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden op het gebied van details en afwerking.

Wilt u weten of een balustradeverhoging in uw geval noodzakelijk is? Wij kunnen u er meer over vertellen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Deel dit bericht