De hoogte van balustrades en hekwerk, welke regels geleden er?

01 december 2017

Om valgevaar te voorkomen worden balustrades vaak verhoogd. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn in combinatie met een vloerverhoging. Door een dergelijke woningaanpassing kan het namelijk zijn dat de hoogte van de balustrade niet meer voldoet aan de voorschriften. Hoe dat precies zit vertellen we u in dit artikel.

Hoe hoger het balkon of de galerij, hoe hoger de balustrade

In de wet is vastgelegd hoe hoog een balustrade of hekwerk dient te zijn. Als een balkon of galerij zich op maximaal 13 meter hoogte bevindt, dan dient de balustrade minimaal 1 meter hoog te zijn. In de praktijk komt dit neer op hoogtes tot en met de derde verdieping. Bij hogere verdiepingen geldt een minimale hoogte van de balustrade van 1,2 meter.

Ruimte tussen de spijlen

Ook voor de ruimte tussen de spijlen van uw hekwerk of balustrade gelden regels. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat een kind met zijn hoofd vast komt te zitten tussen de spijlen. De minimale afstand tussen de spijlen mag daarom niet meer dan 10 centimeter bedragen. Ook mag de ruimte onder het hekwerk niet meer 5 centimeter bedragen.

Geen opstapmogelijkheden

U moet er niet aan denken: kinderen spelen op het balkon en op een onbewaakt ogenblik klimmen ze over de balustrade. Kinderen doen immers onverwachte dingen en zien veel minder gevaar dan volwassenen. Om te voorkomen dat mensen over een balustrade of hekwerk kunnen klauteren, is daarom ook vastgelegd dat er geen opstapmogelijkheden mogen zijn tussen 20 en 70 centimeter boven de vloer.

Met Q-netics verzekerd van veilig hekwerk

Heeft u drempelhulp of vloerverhoging laten aanleggen? Dan kan het zijn dat de balustradehoogte niet meer voldoet aan de vereiste minimale hoogte van 1 meter of 1,2 meter. Dit kan voor onveilige situaties zorgen, omdat de originele balustrade niet meer voldoende steun en zekerheid biedt. Zorg in dat geval ook voor een balustradeverhoging, zodat het hekwerk weer voldoet aan de veiligheidsnormen volgens het Bouwbesluit en het Wetboek voor toegankelijkheid. Het bestaande hekwerk kan verhoogd worden met het Q-netics aluminium relingprofiel. Naast standaard profielen bieden wij ook maatwerkoplossingen die wat betreft vorm, kleur en afmeting volledig aansluiten bij het huidige hekwerk. Vanwege onze eigen metaalafdeling kunnen wij elk gewenst ontwerp zelf produceren en tegen een scherp tarief aanbieden. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden op het gebied van details en afwerking.

Wilt u weten of een balustradeverhoging in uw geval noodzakelijk is? Wij kunnen u er meer over vertellen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Deel dit bericht