Comfortabel en toekomstbestendig blijven wonen in uw eigen huis; zo realiseert u dat

16 juni 2020

Het liefst blijft u zo lang mogelijk in uw eigen huis wonen. Toch kan, naarmate de tijd vordert, het wonen in uw eigen huis een last worden. Uw wandelstok zou bijvoorbeeld idealiter moeten worden vervangen door een rollator of scootmobiel. Maar vallen de aanpassingen hiervoor wel te realiseren in uw huidige woning? Het antwoord op deze vraag is een volmonding JA. Waar u ook woont, met een aantal kleine woningaanpassingen kunt u in uw eigen huis toekomstbestendig wonen. In dit artikel leest u er meer over.

Wat wordt bedoeld met toekomstbestendig wonen?

Met toekomstbestendig wonen bedoelen wij het klaarmaken van uw huidige woning voor de toekomst. Op deze manier kunt u langer zelfstandig thuis wonen. Misschien bent u de laatste jaren minder mobiel geworden, of wilt uw huidige woning klaarmaken voor het moment in de nabije toekomst dat dit het geval wordt. Toekomstbestending wonen is het comfortabel blijven wonen in uw huidige huis. Dit kan in de meeste gevallen al worden gerealiseerd met slechts een aantal kleine woningaanpassingen, zoals bijvoorbeeld drempelhulp voor uw rollator, of door het aanbrengen van wandbeugels in de badkamer.

Ik woon in een flat. Kan ik ook hier in de toekomst comfortabel blijven wonen?

Indien uw huidige woning een appartement op een verdieping betreft, twijfelt u wellicht aan de mogelijkheden om ook hier op de lange termijn comfortabel te kunnen blijven wonen. Wij kunnen u geruststellen; ook voor appartementen die in eerste instantie moeilijk aan te passen lijken aan uw nieuwe situatie, bieden wij oplossingen aan. Zo kunnen wij in het geval van een lastig te bereiken voordeur bijvoorbeeld aanpassingen doen aan de galerij. Bekijkt u eens de opties tot een balustradeverhoging of een galerijophoging. Wordt het voor u steeds lastiger om gebruik te maken van uw balkon? Dan biedt een balkonverhoging uitkomst.

Kan ik bij het doen van woningaanpassingen rekenen op een vergoeding?

Om voorgenoemde aanpassingen voor comfortabel wonen te kunnen bekostigen, zijn er verschillende subsidies beschikbaar. De drie bekendste vormen van subsidies bij aanpassingen aan uw huis zijn:

  • WMO – de Wet Maatschappelijke Ondersteuning
  • WLZ – de Wet Langdurige Zorg
  • Een vergoeding vanuit uw zorgverzekering

Aanpassingen in huis zoals drempelhulpen, een traplift of een aangepast toilet, vallen onder de WMO. Aan de vergoeding zit een aantal voorwaarden verbonden. Houd er rekening mee dat u ook een eigen bijdrage moet afstaan voor het toekomstbestendig maken van uw woning. Indien u ernstige beperking ervaart of langdurig ziek bent kunt u een subsidie voor aanpassingen in uw huis krijgen via de WLZ. Daarnaast worden ook enkele hulpmiddelen en woningaanpassingen vergoed vanuit uw zorgverzekering.

Voor meer informatie over vergoedingen leest u ook dit artikel: Op deze 3 subsidies kunt u aanspraak maken bij aanpassingen in uw huis!

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op

Kunnen wij u helpen bij het toekomstbestending inrichten van uw huidige woning? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit bericht