Hoe houdt u balustrades veilig voor ouderen?

03 januari 2019

De levensverwachting van ouderen neemt verder toe. Ouderen blijven langer gezond en wonen langer zelfstandig. Maar ook als de gezondheid van veel ouderen lang op orde blijft, ontstaan toch risico’s. Juist omdat de mobiliteit van mensen op leeftijd wat minder wordt en zij vaker gebruik maken van wandelstok, rollator of scootmobiel. Aanpassingen in de woning kunnen een oplossing zijn. Als zij in een flat wonen betekent dit dat de galerij en balkons verhoogd  moeten worden zodat er geen onneembare drempels zijn. Zo wordt het valgevaar verkleind. Maar welke aanpassingen horen daar nog meer bij? En hoe houdt u de balustrade veilig?

Zo lang mogelijk zelfstandig wonen

De levensverwachting van mensen in Nederland neemt toe. Uit onderzoek blijkt ook dat het verwachte aantal jaren zonder beperkte of ernstige lichamelijke beperkingen van ouderen toeneemt. Dat is op zich prettig, juist ook omdat het vanuit de overheid gestimuleerd wordt dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. En dat kan als de gezondheid nog op orde is. Toch is het verstandig om complexen of huizen aan te passen op een verminderde mobiliteit, met name in woningcomplexen waar veel senioren wonen. Fysieke ongemakken zijn vervelend genoeg dus als woningaanpassingen ervoor kunnen zorgen dat iemand minder afhankelijk is van andere mensen is dat prettig.

Noodzakelijke aanpassingen woning bij verminderde mobiliteit

Met name drempels en hoogteverschillen zijn lastig voor mensen die minder mobiel zijn. Bijvoorbeeld omdat ze met stok of rollator lopen of gebruik maken van een scootmobiel. Gelukkig kunnen deze drempels worden weggenomen. In veel complexen waar ouderen wonen is daar geen rekening mee gehouden en moeten bewoners vaak een grote opstap nemen naar hun woning. De galerij en balkons worden opgehoogd zodat er geen drempels meer zijn. Na deze galerijverhoging lopen mensen minder risico op vallen. Ook zijn de woningen dan beter toegankelijk. Dit betekent wel dat er iets gedaan moet worden aan de balustrades van galerij en balkon omdat die na de aanpassing te laag zijn en dus minder veilig.

Veilige balustrade na vloerverhoging

Na het verhogen van de vloer van de galerij of is de hoogte van de balustrade vaak niet meer voldoende en ontstaat valgevaar. Dan is het zaak dat het complex wordt voorzien van hogere balustrades. Dit wil niet zeggen dat er nieuwe balustrades nodig zijn. Q-Netics kan alle balustrades voorzien van goede balustradeverhogingen. Daarbij wordt het bestaande hekwerk verhoogd met een aluminium relingprofiel. Deze aanpassing zorgt ervoor dat het hekwerk voldoet aan de veiligheidsnormen volgens het Bouwbesluit en het Wetboek voor toegankelijkheid. Deze balustradeverhoging is verkrijgbaar in een standaardprofiel maar ook maatwerk is mogelijk. Dankzij de eigen metaalafdeling kunnen vorm, kleur en afmeting zo gemaakt worden dat ze passen bij het huidige hekwerk.

Wilt u meer weten over mogelijkheden van woningaanpassingen? Wij denken graag met u mee en bieden oplossingen op maat. Voor meer informatie, vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

Deel dit bericht