Aanpassingen die belangrijk zijn voor een bejaardentehuis

10 januari 2017

Bij de bouw van een bejaardentehuis dient rekening gehouden te worden met verschillende aanpassingen. Denk hierbij onder andere aan rolstoelopritten en wandbeugels voor in badkamers. In normale woonhuizen is dit niet per se aan de orde, daarom worden deze ‘vanzelfsprekendheden’ vaak vergeten door mensen. Welke aanpassingen zijn nu essentieel voor een bejaardentehuis? Wij leggen het u graag uit.

Drempelaanpassingen

Bij de bouw van veel huizen en gebouwen, wordt op architectonisch vlak vaker eerst gedacht aan het uiterlijk van het gebouw. En dat in combinatie met de werktuigbouwkundige mogelijkheden hiervan. Zo zijn panden met hoogte- en niveauverschillen vaak een lust voor het oog en daarom is deze manier van bouwen zeer populair. Voor bejaardentehuizen is dit, vanzelfsprekend, geen praktische bouwstijl. Het liefst moet alles op hetzelfde vloerniveau liggen en moeten er zo min mogelijk op- en afstapjes in het gebouw aanwezig zijn. Mocht dit wel het geval zijn – om bijvoorbeeld technische redenen – is het essentieel dat elk rolstoelobstakel door een drempelaanpassing getackeld wordt. Dit kan in vorm van een drempeloprit, rolstoeloprijplaten en nog veel meer.

Drempelaanpassingen voor hoogteverschil galerij

Wandbeugels en –grepen

Bewoners van een bejaardentehuis zijn op leeftijd, en dus vanzelfsprekend minder goed mobiel. Het is dus van groot belang dat zij hierin zo veel mogelijk worden ondersteund. Een wandbeugel op het toilet of op de badkamer, kan al veel verschil maken. Zo kunnen bewoners van een bejaardentehuis langer zelfstandig gebruik maken van het toilet of douchen. Deze beugels kunnen overigens op meerdere punten in een woning worden bevestigd. Zo kunnen bewoners makkelijker en zelfstandiger bewegen binnen hun eigen woning. Kortom: een kleine aanpassing die veel verschil kan maken!

wandbeugel

Balustradeverhoging

Een bejaardentehuis bestaat vaker uit meerdere woonlagen, zoals een appartementencomplex. Het is dus belangrijk dat de balustrades van balkons hoog genoeg zijn voor extra veiligheid. Niet alleen balkons, maar ook loopbruggen en andere constructies in het gebouw, kunnen voorzien zijn van een balustrade. Het is dus belangrijk dat alle balustrades in het complex worden verhoogd, zodat er zo min mogelijk gevaar dreigt. Een balustradeverhoging door Q-Netics voldoet uiteraard aan de veiligheidsnormen volgens Bouwbesluit en Wetboek voor toegankelijkheid.

aluminium balustradeverhoging

Natuurlijk zijn er nog meer aanpassingen die in bejaardentehuizen toepasbaar zijn. Bent u op zoek naar een specifieke aanpassing voor in uw huis? Neem dan gerust contact met ons op, dan kunnen we samen de mogelijkheden bekijken. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht voor algemene vragen en meer informatie.

 

Deel dit bericht