Langer zelfstandig wonen; in 3 stappen een aangepaste woning

19 februari 2020

Met de leeftijd komen gebreken. Er komt een moment dat het zelfstandig wonen een uitdaging wordt. Voor ouderen zelf én voor betrokkenen is het een fijn idee om toch zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Naar mate de leeftijd vordert en de gebreken meer op de voorgrond treden, moet de woning in enige mate worden aangepast. Met een aantal eenvoudige ingrepen en veranderingen kunt u veel langer zelfstandig wonen in de vertrouwde woning. En dat hoeft helemaal niet ten koste te gaan van de woonruimte of van de sfeer en gezelligheid!

Noodzakelijke woningaanpassingen: verbeteren mobiliteit

Zelfstandig wonen wordt vaak bemoeilijkt door het afnemen van de mobiliteit. Zeker in een wat groter huis, met meerdere verdiepingen, is het belangrijk dat alles goed bereikbaar blijft. Gelukkig zijn er heel wat woningaanpassingen die het makkelijker maken om door de woning te bewegen. De traplift is daar het bekendste voorbeeld van. Daarmee worden bovenliggende verdiepingen makkelijker bereikbaar. Het leggen van een slipvrije, harde vloer, en het installeren van een drempelhulp zijn het overwegen waard als het zelfstandig lopen moeilijker wordt.

Aanpassingen in de inrichting: gericht op gemakkelijk gebruik

Niet alleen mobiliteit is belangrijk, maar ook het gebruiksgemak van verschillende aspecten van de woning. Voor ouderen zijn dingen die voorheen vanzelfsprekend waren soms plotseling een stuk moeilijker geworden. Een eenvoudig punt om winst te boeken is de inrichting van de kamers. Een vaak doorgevoerde verandering is om een (in hoogte verstelbaar verhoogde) bed in de huiskamer te plaatsen. Daarnaast kunnen ook de inrichtingen van de keuken en de badkamer worden aangepast om het gebruik te vergemakkelijken. Denk bijvoorbeeld aan wandbeugels en kozijnbeugels, die vaak goed van pas komen.

Veiligheid en bereikbaarheid

Hoeveel maatregelen er ook genomen worden: een ongeluk zit in een klein hoekje. Naast het verbeteren van mobiliteit en gebruiksgemak in huis is het ook nodig om te investeren in veiligheid en makkelijke communicatiemogelijkheden. Aangepaste mobiele telefoons, noodknoppen of zelfs speciale camerabeveiliging zorgen ervoor dat er in het geval van een calamiteit altijd iemand op de hoogte gesteld kan worden.

Meer weten over een aangepaste woning? Neem contact op

Wilt u meer weten over hulpmiddelen die ouderen in staat stellen om langer zelfstandig te wonen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen graag om de woning aan te passen en hulpmiddelen te installeren. In overleg met u kijken we wat nodig is, en vertalen we uw vraag naar een concrete en mooie maatoplossing.

Deel dit bericht