3 voordelen van het langer zelfstandig thuis wonen

19 juni 2018

De overheid wil dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Eén van de manieren waarop dit te bewerkstelligen is, is door de huidige woning aan te laten passen en deze comfortabeler te maken. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van het langer zelfstandig thuis wonen en eventuele woningaanpassingen die daarbij kunnen helpen.

De voordelen op een rij

Er zijn flink wat voordelen van het langer zelfstandig thuis wonen te noemen. In vrijwel de meeste gevallen is thuis blijven wonen voordeliger dan verhuizen. En door niet te verhuizen, worden ergernissen die daarmee vaak gepaard gaan (helemaal op de oude dag) voorkomen. Los van het verhuizen (of beter gezegd: niet verhuizen), zijn er ook andere voordelen te noemen:

  1. Een van de voordelen van het langer zelfstandig thuis wonen, is dat ouderen geen afscheid hoeven te nemen van hun vertrouwde omgeving, buren en vrienden. De sociale contacten zijn daardoor ook beter te onderhouden.
  2. Een ander voordeel is dat woonlasten voor ouderen laag zullen zijn. Immers, zij hebben de hypotheek lang geleden afgelost óf ze hebben een lage huur.
  3. Het gevoel van geluk en zelfstandigheid nemen met het langer thuis blijven wonen toe. Ouderen houden namelijk het zeggenschap over hun eigen huis; ze bepalen zelf wat er allemaal gebeurt. Dat geldt ook voor de eventuele aanpassingen in huis.

Ouderen die namelijk langer zelfstandig thuis willen blijven wonen, dienen soms hun woning aan te laten passen om deze toegankelijker en comfortabeler te maken. Q-Netics biedt verschillende soorten woningaanpassingen. Deze zijn eenvoudig te monteren en doorgaans onderhoudsvrij.

Woningaanpassingen

Voorbeelden van zulke eenvoudige woningaanpassingen zijn: de wandbeugel badkamer, de trapspilbeugel en de pakpaal.

Wandbeugel

De badkamer is, net als de douche en het toilet, een ruimte met een gladde ondergrond. Dit soort ruimtes zijn lastig toegankelijk voor ouderen. Door middel van wandbeugels worden extra steunpunten gecreëerd. Hierdoor worden deze ruimtes meer toegankelijk gemaakt. Ouderen kunnen zich zo makkelijker zelfstandig in de badkamer, de douche en het toilet bewegen.

Trapspilbeugel

Ook trappen zijn vaak lastig te betreden voor ouderen. Helemaal wanneer het een gedraaide trapopgang betreft. Door een trapspilbeugel te laten monteren, wordt er extra houvast gecreëerd. Een trapspilbeugel is namelijk niets anders dan een extra handvat aan de spil van de trap. Zo’n beugel biedt steun tijdens de draai, zonder dat de handen losgelaten hoeven te worden.

Pakpaal

De pakpaal is een verplaatsbare stalen steunstang die, middels een voetplaat en een bovenplaat, geklemd wordt tussen de vloer en het plafond. De pakpaal is als een steunpunt op die plaatsen waar een muur of handgreep buiten bereik is. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin ouderen willen opstaan vanaf een bank, bed of stoel.

Heeft u vragen over deze of andere Q-Netics woningaanpassingen? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers helpen u graag verder!

Deel dit bericht