3 tips bij woningaanpassingen op maat aanvragen

10 september 2016

Wilt u een woningaanpassing op maat aanvragen? Dit kunnen vrij complexe trajecten zijn. We hebben drie tips voor u beschreven die u helpen.

1. Denk goed na over uw zorgwensen

Op dit moment ervaart u zorgproblemen en bent u op zoek naar een oplossing. Wellicht heeft u al goed nagedacht over het probleem dat nu speelt en weet u precies wat u nodig heeft. Maar voldoet deze oplossing over 10 a 15 jaar nog steeds?

Een zorgoplossing, zoals een woningaanpassing op maat, is een flinke investering. U wilt zeker zijn dat de oplossing voor nu het probleem oplost, maar ook uw problemen over 10 jaar. Denk goed na over wat er in de komende jaren kan veranderen binnen uw zorgsituatie. Een woningaanpassing moet zo’n 15 jaar meegaan. Ook dan wilt u verzekerd zijn van goede zorg om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.

2. Plan uw aanvraag zorgvuldig

Het plannen van een woningaanpassing tot aan de daadwerkelijke realisatie kan wel een jaar duren. Dit is geheel afhankelijk van de gewenste aanpassingen. Het laten plaatsen van wandbeugels wordt sneller gerealiseerd dan het oplossen van een vloer.

Als u recht heeft op subsidie moet uw aanvraag goedgekeurd worden door het WMO-loket in uw gemeente. U geeft bij het loket aan wat u nodig denk te hebben en het loket beoordeelt de woningaanpassing op basis van uw zorgbehoeften. Als u toestemming krijg wordt er een geschikte aanbieder voor u gevonden. Dit traject kan een aantal maanden duren. De processen verschillen per gemeente.

3. Win advies in bij de gemeente

Er zijn verschillende instanties die u kunnen helpen bij het uitzoeken van de juiste woningaanpassingen en u begeleiden bij het gehele traject.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en de Wet Langdurige Zorg (Wlz) bieden hulp. De Wmo regelt dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. Wanneer u woningaanpassingen wenst zoals wandbeugels, trapliften e.d. kunt u terecht bij het Wmo-loket in uw gemeente. Houd er rekening mee dat uw aanvraag om aanspraak te maken op de Wmo eerst goedgekeurd moet worden door de gemeente voordat u bij het loket terecht kunt.

De Wlz regelt dat mensen die intensieve zorg nodig hebben ondersteuning krijgen. Het kan gaan om mensen met een verstandelijke beperking of dementen die veel hulp nodig hebben. U moet een Wlz-indicatie hebben wilt u aanspraak kunnen doen op deze wetgeving. Meer informatie vind u bij uw gemeente.

Per gemeente kan het beleid omtrent Wmo en Wlz verschillen. Informeer altijd eerst naar de mogelijkheden.

Deel dit bericht