2 toepassingen van scheggen

08 juni 2018

Lopen kan lastiger worden als u wat ouder wordt of als u kampt met een lichamelijke beperking. Het risico op vallen over drempels of kleine obstakels in huis is dan groter. Dit kan hele nare gevolgen hebben dus dat wilt u uiteraard voorkomen. Niet lopen is eigenlijk geen optie, omdat bewegen vaak toch aangeraden wordt om niet stram te worden. Maar u blijft toch het liefst zo lang en zo zelfstandig mogelijk thuis wonen. Dan zijn scheggen voor u een oplossing. Scheggen kunnen er namelijk voor zorgen dat de kans op vallen vermindert omdat ze drempels wegnemen. Twee toepassingen van scheggen in en om uw huis.

Wat is een scheg?

In het kort gezegd neemt een scheg (of skeg) een drempel weg. Dit kunnen drempels zijn tussen ruimtes in huis. Maar dat kan ook een drempel zijn bij een schuur of bij de voor- of achterdeur. Als u zich verplaatst moet u letterlijk over de drempel. Dit kan u hinderen bij het vrij bewegen in en om uw huis. Ook als u bijvoorbeeld regelmatig gebruik moet maken van een rollator of rolstoel is een lage drempel een hoge hindernis. De drempel weghalen is vaak een ongewenste oplossing omdat de vloer niet doorloopt onder de drempel. Het hoogteverschil kunt u gemakkelijk wegnemen met een scheg. Een scheg overbrugt het hoogteverschil op een vloeiende manier zodat u niet het risico loopt om te blijven hangen achter de drempel. U kunt dus veiliger zelfstandig blijven wonen.

Plakscheg bij lage drempel

Als het hoogteverschil dat u wilt overbruggen tussen de 0,6 tot 3,6 cm is kunt u gebruik maken van plakscheggen. Deze rubberen plakscheggen hebben een minimale afmeting en zijn zelfklevend. Doordat deze drempelaanpassing aan de voorzijde is afgeschuind tot een absoluut nulpunt kunt u niet achter de scheg blijven hangen als u loopt. Ook wordt u niet gehinderd als u met uw scootmobiel of rolstoel over de drempel beweegt. De rubberscheggen zijn eenvoudig op maat te snijden en direct vast te plakken op een gladde ondergrond zoals laminaat, plavuizen en vinyl. Het is wel belangrijk dat de ondergrond voldoende glad is zodat de plaklaag van de scheg goed kan hechten. Dit maakt dat de plakscheg goed toe te passen is binnenshuis maar minder geschikt is om buiten te gebruiken.

Scheg bij een groter hoogteverschil

Het kan zijn dat het hoogteverschil dat u moet overbruggen hoger is dan 3,6 cm. Een plakscheg is niet geschikt omdat deze het hoogteverschil niet kan overbruggen. Maar ook dan is het mogelijk om de hindernis weg te nemen met een drempelhulp, zowel in huis als bij de voor- of achterdeur buiten of bij uw schuur of berging. Voor hoogteverschillen van 2-15 cm kunt u kiezen voor het (laten) plaatsen van scheggen. Deze scheg, ook wel drempeloploop of drempeloverbrugging genoemd, kan eventueel aan beide kanten tegen de drempel aan geplaatst worden. De scheg is beschikbaar in verschillende formaten, zodat ze bij elke deur en drempel passend zijn te maken. Het is mogelijk om de scheggen zelf op te meten en te plaatsen. Mocht u dat liever niet willen doen dan is het mogelijk dat Q-netics op locatie inmeet wat u nodig heeft, deze op maat maakt en voor u plaatst. Scheggen zijn slijtvast, onderhoudsvrij, en geluidsarm en zorgen voor voldoende stroefheid bij nat en droog weer. Met de scheggen overbrugt u eenvoudig het hoogteverschil en kunt u langer zelfstandig thuis blijven wonen!

Als u het liefst zo lang mogelijk thuis wilt blijven wonen zijn aanpassingen aan uw woning misschien gewenst. Wij denken graag met u mee en bieden oplossingen op maat. Voor meer informatie, vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

Deel dit bericht